Реклама / Ads
29| 7626 |24.10.2012 НОВИНИ

Манипулации и заплахи в парламента за скандалните СРС-та

.
Яне Янев ще поиска временната комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта да сезира главния прокурор за изтичане на класифицирана информация.
 

Депутатът съобщи за решението си пред журналисти в парламента, след като от Коалиция за България обявиха, че ще сезират парламентарната подкомисия за контрол върху специалните разузнавателни средства за изтичане на информация от СРС-та, с които Фрогнюз ви запозна, по секретни преписки на Софийска градска прокуратура в секретното деловодство на Народното събрание.

Според Мая Манолова от БСП: „Това е престъпление, това е доказателство за факта, че в България със СРС-та се злоупотребява, че не се използват за разкриване на престъпления, а за манипулиране на общественото мнение, за дискредитиране на хора и за изпълнение на политически поръчки."

Мая Манолова, която е член на комисията, каза по-рано, че секретните материали са изискани от СГП от Яне Янев и след това са попаднали в медиите. По думите й от вчера специалните разузнавателни средства от тези преписки се „размятат, четат, анализират, манипулират”. Това е поредното доказателство, че в България се злоупотребява със СРС-та, заяви Манолова. Манолова обаче не каза нито дума дали съдържанието, изнесено в медиите е вярно и дали наистина нейни съпартийци от кабинета "Станишев" са преговаряли зад гърба на ЕС за доставки на руско ядрено гориво за АЕЦ "белене" и АЕЦ "Козлодуй".

Яне Янев отговори на обвиненията, като заяви, че до момента само трима народни представители са чели постъпилата в секретната секция на парламента класифицирана информация от СГП. По думите му това са Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова и самата Мая Манолова. На свой ред той обвини Манолова, че е издала държавна тайна, като е обявила, че изнесената в медиите информация е класифицирана.

По думите му прокуратурата трябва да провери има ли теч на информация и дали Манолова е издала държавна тайна, а Сергей Станишев да отговори дали е договарял тайно от Европейския съюз ядрено гориво от Русия, за което се твърди в медийните публикации.

На днешното засекретено заседание на комисията „Янев” социалистите ще настояват в дневния ред да бъдат включени нови сигнали за корупция от страна на ГЕРБ. В един от случаите ставало въпрос за отдаването на линии на градския транспорт в София на частни превозвачи. Вторият пример за „скандална корупция” бил за предаване за скрап на тръби на „Напоителни системи” в Силистра и Добрич.

Според председателя на групата общински съветници от БСП в СОС Жельо Бойчев, комисията за корупция трябва да се занимае с начина, по който се управлява Столична община. Той представи сигнал за случващото се с транспорта и отбеляза, че към момента Столичният транспорт е задлъжнял с 80 млн.лв.

„Настояваме да се провери процесът, по който са проведени скандалните конкурси за отдаване на общинските автобусни линии за превоз на частни превозвачи”, заяви Бойчев. Той обърна внимание на две фирми – Карат С и Юнион Ивкони. Общинският съветник попита дали тези фирми са финансирали предизборните кампании на ГЕРБ, дали собствениците на фирмите са свързани с ГЕРБ. „Говорим за една от най- големите корупционни схеми”, отбеляза Бойчев.

Депутатът от ПГКБ Антон Кутев подаде сигнал за една от големите кражби, свързана с продажба на тръби на Напоителни системи. Кутев се спря специално на случаите в Силистренския и Добричкия регион.

Депутатът отбеляза, че са извадени тръбите на регионалното министерство, като щетите са за над 10 млн. лв. Според Кутев това е станало възможно само благодарение на няколко човека – министъра на земеделието, областния управител в Силистра, шефа на районното полицейско управление.

„Собственикът на фирмата, която направи поразията, беше арестуван не защото краде, а защото говори”, отбеляза Кутев. Той подчерта, че имайки договор със земеделското министерство, фирмата е извадила тръби на МРРБ. „Абсолютно криминално деяние”, категоричен беше Кутев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8466 |21.10.2012 Нихат Кабил: Искам самолет, а не да съм послушко в парламента . 0| 6318 |17.10.2012 Бюджет 2013 бил от петък в парламента . 29| 6415 |17.10.2012 Спор в парламента за ползата от СРС-та . 3| 5184 |26.09.2012 Изборът за ВСС на финала - НС избира членовете от парламентарната квота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads