Реклама / Ads
13| 4512 |16.02.2011 НОВИНИ

М.Манолова обвини ГЕРБ в изборен туризъм

.
Мая Манолова Източник: Булфото
Промени в новоприетия Изборен кодекс, за да се тушира изборният туризъм, предлагат от БСП.
 

От левицата обмислят да се въведе правило, според което всички български граждани, които са променили настоящия си адрес след 1 септември 2010 г., на предстоящите местни избори да гласуват само по постоянен адрес.

"Така изборното преселение ще се окаже безсмислено и няма да може да повлияе на резултатите от вота", мотивира се червената Мая Манолова. Според нея в момента се извършва "небивало преселение на избиратели". Големи групи хора презаписвали настоящите си адреси от едни общини в други.

"За периода от 1 септември до 31 декември 2010 г. настоящия си адрес са променили над 146 000 български граждани. Това е с 21 000 души повече от същия период през 2009 г.", заяви Манолова, позовавайки се на справка от ГРАО.Тя беше категорична, че целта е да се промени вотът в по-малките общини в полза на определена партия или кандидат и според журналистически разследвания в дъното на изборния туризъм стоял ГЕРБ.

Искра Фидосова обаче категорично отрече обвиненията на левицата за хиляди преселени граждани.Тя поясни, че предложението на БСП – всички, които са променили настоящия си адрес след 1 септември 2010 година, на предстоящите местни избори да могат да гласуват само по постоянен адрес означава, че настоящият адрес не се зачита и уседналостта става не 10 месеца, а 15 месеца.

"Може би на вносителите на това предложение им липсват мотиви, за да падне уседналостта пред Конституционния съд. ПГ на ГЕРБ няма да влезе в този капан", отсече Фидосова.

По думите й предвидените промени в Закона за гражданската регистрация ще сложат край на изборния туризъм.Предвижда се не повече от души да могат да бъдат регистрирани на един адрес. Изключение се допуска тогава, когато се представи удостоверение за родствени връзки и покажат, че става въпрос за роднини по права и съребрена линия."Тоест, ако едно ромско семейство има 13 деца, не е пречка те да бъдат регистрирани на един и същ настоящ адрес", поясни Фидосова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 103| 8921 |10.02.2011 Сидеров обвини Първанов в заговор, Дачков скочи срещу премиера . 2| 5740 |06.01.2011 Внесоха обвинителния акт по делото "Белнейски" . 24| 5193 |28.12.2010 М.Манолова: Хората губят доверие в ГЕРБ . 5| 5146 |19.12.2010 Я. Стоилов: Изборният туризъм вече е започнал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads