Реклама / Ads
11| 5548 |10.04.2013 НОВИНИ

Марин Райков няма нагласа за по-скъп ток от 1 юли

.
Източник: Булфото
Служебното правителство „няма нагласа" за увеличение на цената на тока от 1 юли, заяви служебният премиер Марин Райков на пресконференция след заседанието на министерския съвет, в която участва и ресорният министър Асен Василев.
 

Енергийният министър потвърди, че има ВЕИ-централи, които формално са работили повече от 24 часа в денонощието, някои фотоволтаици са заявили, че работят по 36 часа за едно денонощие. Василев припомни, че всички дружества по веригата са поискали увеличение на цената на тока, но ще се прегледат разходите им и дали има възможности за съкращаване. Същото важи и за мините.

Вчера от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова стана ясно, че е възможно токът да поскъпне в средата на годината.

Премиерът Марин Райков посочи, че позицията на служебното правителство не е в подкрепа на такава хипотеза. Очаква се до няколко дни да дойдат екипите, които той е осигурил по време на посещението си в Брюксел, за да започнат анализ на цялата верига на ценообразуването, най-вече на договорната верига, каза министър-председателят. Съобщението до медиите беше достатъчно ясно относно работата на генерална дирекция „Енергетика” към Европейската комисия, каза още Райков.

Той посочи, че има желание да инициира проверка и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Райков отбеляза, че ще се търси отговор на въпроса защо енергията на редица скъпи централи се въвежда във веригата приоритетно пред условно евтините централи.

На въпрос за допълнителни мощности за електроенергия Райков припомни, че е очевидно, че в страната има огромно свръхпроизводство и много малък износ. Структурата на микса с много скъпа енергия, като кафявата и от ВЕИ също е сред големите проблеми за цената.

Друг основен проблем била изключително ниската енергийна ефективност. Никой не може да очаква за дни и седмици проблемът да се реши, но това, което може да се направи е един безмилостен анализ, какъвто правим, за да се открие къде е късото съединение, посочи премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4843 |10.04.2013 Райков предложи нов анализ по "Южен поток" . 5| 5901 |10.04.2013 Цветлин Йовчев: Няма скандал с напускането ми . 10| 6016 |09.04.2013 М. Райков: Македония ни е сестринска република . 19| 5528 |08.04.2013 Райков призова ромите да не продават гласа си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads