Реклама / Ads
2| 4895 |22.11.2019 НОВИНИ

Мартин Табаков: Борисов ще поиска в САЩ отпадане на визите за българи, но едва ли ще го получи

.
Мартин Табаков
По време на визитата на Бойко Борисов в САЩ трябва да бъде поставена отново темата за отпадането на визите за българи, както и темата, свързана с желанието на България да получи членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, но едва ли ще има решение в тази посока
 

Това каза пред БНР политологът Мартин Табаков от Института за дясна политика по повод предстоящото на 25-и ноември посещение на премиера Бойко Борисов в САЩ по покана на президента Доналд Тръмп.

 

Той даде пример с премахването на американските визи за поляците.

"Не толкова, че те успяха да покрият формалните критерии, а заради това, че Полша е един от най-експлицитните съюзници на САЩ, които имат желание да увеличат обема си на внос на американски втечнен газ и увеличават своите двустранни сътрудничества в областта на военното дело. Измества се фокусът - за да бъде премахнат един досаден проблем, какъвто е този с визите, се търси отново бизнес ориентацията и манталитет, каквито има в момента във Вашингтон. Ако бъде инвестирано внимание и усилие в тази посока и от България - би могло да се постигне резултат, какъвто видяхме в Полша", обясни политологът.

 

"Речта на американската посланичка в София Херо Мустафа ни подсказа за какво ще си говорят Тръмп и Борисов", заяви Табаков.

По думите му това, което е най-важно в двустранните отношения, е да бъде постигнато съвпадение на интересите - на базата на прагматичното отношение и уточни: "Има такова съвпадение и то е в сферата на сигурността - енергийната сигурност и военното измерение на тази сигурност".  

 

Според политолога по отношение на енергийната сигурност става дума за това, че България има спешна нужда от диверсификация на своите енергийни доставки, затова е важно да се види какви конкретни измерения ще има перспективата за внасяне на американски втечнен газ.

 

"Ако сме убедени, че това технически е възможно, остава вторият въпрос - дали този газ може да бъде доставян в България на пазарна, т.е. на справедлива цена", коментира той.

 

Срещата, според Табаков, ще даде възможност да бъде уточнено дали има реален интерес от страна на американски инвеститор да участва в АЕЦ "Белене".

 

Във връзка с военното измерение на сигурността политологът заяви, че не би свел българо-американските отношения до формални жестове, каквито подозрения има в появили се в България коментари, че визитата на Борисов в Белия дом е, за да получи лична благодарност от Тръмп за закупените изтребители Ф-16.

 

"Въпросът е много по сериозен. Започналата модернизация на българската армия трябва да продължи със следващи стъпки така, че тя да може да изпълнява не само националните си ангажименти, но да бъде пълноценна и интегрирана в южния фланг на НАТО".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 9630 |22.11.2019 Илиян Василев: Борисов ще има снимка с Тръмп, но дали ще има подкрепа за енергийните проекти . 7| 4807 |22.11.2019 Нинова и Борисов "се замерят" с оставки в парламента . 17| 4721 |22.11.2019 Посланикът на САЩ: Срещата Тръмп-Борисов не е награда за F-16 . 5| 4076 |22.11.2019 Борисов ще отговаря на Нинова в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads