Реклама / Ads
5| 4415 |17.09.2014 НОВИНИ

Министрите развързаха кесията

.
Министрите развързаха кесията. 30 000 лв. отпуска кабинетът на Министерството на труда и социалната политика за семействата на тримата загинали при наводнението в Бургас. По 10 000 лева ще получат семействата на жертвите.
 

30 милиона лева се отпускат за фонд „Флаг", който е важен инструмент и подпомага общините при усвояване на средствата от ЕС, отбелязва нюз.бг. Така капиталът му става 90 милиона лева, стана ясно от думите на вицепремиера Екатерина Захариева на пресконференция след редовното заседание на правителството.

 

Има много голям недостиг на средства в това дружество, каза тя и посочи, че днешното решение за увеличаване на капитала му е много важно.

 

Капиталът на „Фонд за органите на местно самоуправление в България - ФЛАГ" ЕАД ще бъде увеличен чрез емитиране на 30 000 нови акции с номинална стойност от 1000 лева, които да бъдат придобити от държавата чрез Министерството на регионалното развитие.

 

От МС отчитат, че през първите шест месеца на 2014 г. са подадени 86 искания за кредит от 57 общини на обща стойност 160,4 млн. лв. Одобрени са 67 искания на стойност 65,2 млн. лв. С тях от страна на бенефициенти ще бъдат съфинансирани проекти по оперативните програми „Регионално развитие" и „Околна среда", Програмата за развитие на селските райони и програмите за трансгранично сътрудничество.

 

От 2009 г. до 30.06.2014 г. фондът е одобрил общо 700 кредита за 668 млн. лв. Те са подпомогнали изпълнението на проекти на обща стойност над 2 млрд. лв.

 

Към настоящия момент собственият капитал на дружеството е 65 млн. лева и е крайно недостатъчен за да отговори на потребностите на общините в края на програмния период. Само за 2014 г. прогнозата за търсене на кредитен ресурс от Фонда е за 378 млн. лв., като до края на годината се очаква недостиг от 200 млн. лв.

 

Средства се отпускат и за разширение на софийското метро от станция „Джеймс Баучер" до кв. „Хладилника" и за изграждане на спортен комплекс в Пловдив.

 

8 милиона дава кабинетът за метрото и малко над 5,6 милиона лева за спортния комплекс в Пловдив.

 

Финансовият министър Румен Порожанов обясни, че Софийска община е била лишена от достъпа до тези 8 милиона лева за метрото. Парите били заложени в централния бюджет, но общината нямала достъп до тях, никой не искал да й ги даде.

 

980 000 лева се дават допълнително на президентството за разходи на персонала и за международната дейност на държавния глава.

 

Министерският съвет отпуска средства и за заплащане на дължимите средства на служителите на „Напоителни системи".

 

Порожанов обясни, че са проведени редица срещи по казуса „Напоителни системи". Ще възложим одит, обяви финансовият министър. Целта е да се види как са направени разходите в Напоителни системи, довели до финансовото състояние на дружеството.

 

Земеделският министър Васил Грудев на свой ред обясни, че кабинетът дава 4,5 милиона лева, с които ще бъдат изплатени всички заплати и осигуровки на служителите в „Напоителни системи".

 

За нас човешкият капитал на служителите в „Напоителни системи" е изключително важен, изтъкна Грудев и благодари на хората, които са продължили да изпълняват задълженията си, въпреки че от май месец не са получавали заплатите си.

 

Министърът призна, че днешното правителствено постановление е краткосрочно решение. От думите му стана ясно, че разпореденият от финансовия министър финансов одит на дружеството, ще обхване периода за изминалите 3 години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 5346 |24.07.2014 И Цветанов сговорчив; иска смирение и почит за министрите . 40| 6056 |05.07.2014 Ето ги министрите в кабинета "Борисов-2" . 17| 5662 |20.06.2014 Т. Дончева: Министрите да действат, а не да се отчитат през половин час . 22| 6059 |04.06.2014 Р. Овчаров: Свършиха виновниците в БСП, ред е на министрите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads