Реклама / Ads
1| 4474 |04.07.2013 НОВИНИ

МВР е от големите бенефициенти по „Околна среда"

.
Искра Михайлова, министър на околната среда и водите Източник: Булфото
"Усвояването на средства по ОП "Околна среда" през отиващия си програмен период не е добро. До момента са разплатени едва 28% от договорените с Брюксел средства за екопроекти. Около 30% са и отчетените дейности за осъвременяване на водния сектор у нас."
 

Това обяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова на посещение в Кубрат, предаде "Дарик". Министърката обяви, че страната ни може да върне на Европейския съюз по тази опертивна програма и още 200 милиона лева, които не са одобрени за проекта за завод за отпадъци в София.

До две седмици ще е готов спешен план за използването на тези средства, ще се настоява те да се прехвърлят за общински проекти, подобни на този на водния цикъл на Кубрат, чиято първа копка направи днес Михайлова.
Като причина за слабата усвояемост на парите по „Околна среда", Искра Михайлова изтъкна трудоемкостта при изготвянето на проектите, проектът за водния цикъл на Кубрат е подготвян 4 години, стойността му е 46 432 021 лв., срокът за реализация юни 2015 г.

„След приключването му обаче в 100% от домовете в десетхилядния град ще има канализация, което не е валидно дори за столицата", коментира областният управител Стоян Ненчев.

Михайлова изтъкна, че основна причина за неусвояването на парите по ос „Питейна вода" например е сменянето на приоритетите. През последните години Комитетът за наблюдение на средствата няколкократно прехвърлял средства от тази ос за други дейности. За мерки за подобряване на качеството на въздуха и купуване на екологични превозни средства за градския транспорт в София и Бургас, както и мотриси за метрото били прехвърлени 390 милиона лева, МВР получило 97 милиона лева за борба с наводненията, други 97 милиона за пожарни автомобила и 50 милиона за хеликоптери. По този начин вътрешното министерство се е превърнало в един от най-големите бенефициенти на Оперативна програма „Околна среда", обяви Михайлова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5041 |04.05.2013 Станишев: Подкрепата за масовия спорт ще донесе успехи и на големите състезания . 65| 5928 |29.04.2013 Б. Борисов: Искам да знам кой идва в дома ми да разбере големите ми и малки нужди . 14| 5073 |05.11.2012 Б. Велчев: Големите организирани престъпни групи в България вече ги няма . 4| 6518 |16.10.2012 Данък и върху големите печалби от хазарт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads