Реклама / Ads
17| 7258 |10.01.2012 НОВИНИ

МВР пуска и жени агенти под прикритие

.
Работели не по-зле от мъжете. Служител под прикритие е вид СРС.
 

Родните антимафиоти използват и жени - агенти под прикритие, в операциите срещу престъпния свят, съобщи зам.-шефът на ГДБОП Валентин Трифонов, пише в. 24 часа. Двойно са се увеличили внедрените в престъпните групи служители през миналата година в сравнение с 2010-а. През 2011 г. са проведени 58 операции с тайни агенти. От ГДБОП отчетоха, че някои от успешните им акции са именно със служител под прикритие. 80% е ефикасността при използването на тайните агенти. Те се включват най-вече в операции срещу търговци на дрога, оръжие, антики и дилъри на фалшиви пари, обясняват от ГДБОП.

Броят на използваните служители под прикритие се е увеличил двойно през миналата година, съобщи зам.-директорът на ГДБОП Валентин Трифонов. През 2011 г. тайни агенти са участвали в 58 операции. По данни на фондация "Риск монитор" през 2009 г. са проведени 32 операции със служител под прикритие, 18 от тях са приключили с образуване на дело. През 2010 г. са ползвани 36 тайни агенти - 15 в акции на ГДБОП, 21 - на МВР, ДАНС и прокуратурата. Процентно на глава от населението, България достига водещите страни в Европа в тази област, сравнено с броя на населението, разследваният и резултатите. В над 80% от случаите се стига до разкриване на престъпления, което показва, че това е доста ефикасен метод за събиране на доказателства, анализират в ГДБОП.

Досега агенти са внедрявани най-често в престъпни групи за разпространение на наркотици, търговия с оръжие, фалшификации, трафик на хора и антики. Агентите ни вече са участвали и в международни операции. Звеното "Служител под прикритие" в ГДБОП действа от 2005 г. Най-напред в отдела са работили 7 души. Впоследствие броят им се е увеличил. Освен в курсове по чужди езици служителите са участвали в два европроекта за обучение. Българският модел на звеното е изграден по подобие на немския, тъй като законите ни са близки с техните. Първата операция със служител под прикритие е проведена в края на 2007 г. Сред тайните агенти има и жени. "Те не работят по-зле от мъжете", хвалят ги в ГДБОП. В редица европейски страни например няма практика да се внедряват дами сред престъпните групи.

Използването на служител под прикритие е вид специално разузнавателно средство (СРС). То обаче се използва най-малко в сравнение с останалите, сочат данни на фондацията. Бръмбарите са най-предпочитаното средство за разкриване на престъпления - в 65% от случаите, когато е използвано СРС, докато таен агент се внедрява само в 1% от тях. Това се обяснява със скъпото разследване чрез служител под прикритие. "Техниката е много по-лесна, докато при служителя не можеш да натиснеш копчето. Той трябва да установи контакт с лицата, процесът е по-сложен", коментира Валентин Трифонов.

Работата под прикритие е доброволна, агентите могат да се откажат и да останат само служители на МВР. Досега не е имало случай на разкрит от престъпниците агент. Цел номер едно е да се опазят животът и здравето на служителите и безопасността на семействата им. До момента не се е налагало агент да бъде преместван след задача в друг град. Обикновено му се оказва психологическа помощ, обяснява зам.-шефът на ГДБОП. 6 месеца е кратък срок за внедряване, когато трябва да се разследва по-голяма престъпна група със сложна схема на действие. Има и престъпления, за които спокойно може да се съберат доказателства за това време. Би било добре поне при разследване на мащабна дейност срокът да бъде по-дълъг за живото СРС, заяви Валентин Трифонов. "Не си мислете, че агентът под прикритие е служител, който стои блуждаещ зад ъгъла и чака да донесе за някого. Той не е доносник, а служител, който работи по конкретна задача". (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5778 |03.01.2012 Дипломати агенти осъдиха външно . 27| 5197 |28.12.2011 До края на януари ясни агентите в Българската църква . 23| 6678 |08.12.2011 Т. Тошев пуска "Преса" с кадри на "Труд" . 5| 5066 |07.12.2011 Германия ни пуска на трудовия пазар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads