Реклама / Ads
33| 5069 |04.07.2013 НОВИНИ

МЗХ скочи на Борисов: Ощетил е България с милиони

.
Източник: Булфото
Бойко Борисов е ощетил българските земеделци със стотици милиони евро, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.
 

На заседание на Европейския съвет, на което правителствените ръководители определиха средствата за следващите 7 години по политики, включително и за директни плащания, мерки за пазарна подкрепа и за развитие на селските райони, България бе представлявана именно от премиера Бойко Борисов. В това си качество той е дискутирал и подкрепил намаляването на средствата за ОСП и най-вече за политиката за развитие на селските райони. Държавните глави се съгласиха да намалят средства за целия ЕС с 11,3%. По този начин г-н Борисов е ощетил българските земеделски стопани със стотици милиони евро, се казва в позицията на МЗХ.

"На срещата на върха на 7 - 8 февруари 2013 г., министър-председателите на държавите членки са били индивидуално информирани за разпределението на средствата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г., включително и по отделни държави. Определянето на финансовия ресурс за ОСП не е в правомощията на министрите на земеделието, а средствата бяха договорени от министър-председателите като част от дебата по 7-годишната финансова рамка на Европейския съюз. Възниква въпросът: „Какво всъщност е защитил г-н Борисов на Срещата на върха в Брюксел на 7 - 8 февруари и защо е подкрепил намаляването на парите на българските земеделски стопани?“, се казва още в позицията на министерството.

На преговорите по бъдещата ОСП, на заседанията на Съвета на министрите на земеделието (включително в Люксембург 24 - 25 юни 2014 г.), въпросите, свързани с финансирането, не бяха допуснати за обсъждане с аргумента, че вече са договорени на по-високо ниво – правителствени ръководители по време на Европейския съвет на 7 и 8 февруари 2013 г.

На настоящия етап усилията на МЗХ са насочени към осигуряване на най-рационално използване на вече договорените средства за бъдещата ОСП и чрез определените от министрите на земеделието инструменти на политиката да се постигне максимален ефект за устойчиво развитие на земеделието в България, повишаване на неговата конкурентоспособност и балансирано развитие на селските райони, допълват от ведомството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 145| 5263 |04.07.2013 Борисов: Всеки ден на това правителство означава десетки милиони загуби . 109| 6096 |02.07.2013 Борисов: Изборът на Пеевски граничи с държавен преврат . 183| 6215 |29.06.2013 Борисов: Диктатура е сега, а не когато аз управлявах . 106| 5121 |28.06.2013 Бойко Борисов: Парламентът е под обсада, и да иска човек няма как да се върне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads