Реклама / Ads
20| 2500 |14.04.2024 НОВИНИ

Надежда Йорданова: С какви мотиви министър Гвоздейков е назначен за координатор на предизборния правителствен щаб?

.
Надежда Йорданова Източник: БГНЕС
"Скандалът с МВР и митниците показва, че реформите в службите и в съдебната система трябва да продължат". Това заяви пред БНР Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ, бивш министър на правосъдието. "С какви професионални мотиви и критерии транспортният министър е назначен за координатор на предизборния правителствен щаб?", попита тя.
 

Народният представител предупреди, че се "връщаме към реториката на омразата от 2017, 2018 и 2019 г., което не е градивно за страната". По думите ѝ, 

скандалът с митниците и МВР показва, че реформите в службите и съдебната система трябва да продължат. "Това е компроматна бухалка, а не бързо, обективно и безпристрастно разследване”, смята бившият правосъден министър.





По думите ѝ има "едно размахване на компромати и изтичане на информация, без да знаем къде е истината", но това не е усилие за обективно, бързо и всестранно разследване, а е "компроматна бухалка":

 

"Опасявам се, че този случай ще бъде забравен някъде, след като постигне своята компроматна цел. Ще продължа да настоявам фактите да бъдат установени - такива, каквито са".

 

Тя беше категорична, че компроматите не са в арсенала на ПП-ДБ: 

 

"Наш дълг е да предлагаме решения на хората и да ги убеждаваме, че можем да вземем живота си в ръце и да го направляваме. Че държавата може да бъде майка, вместо да е бухалка".

 

Виждаме яростна съпротива срещу реформите, подчерта Надежда Йорданова.

 

Стандартът за оповестяване на информация трябва да е еднакъв във всички случай, а не по един случай тя да е напоителна, а по други - никаква, коментира тя.

 

“Консултативният съвет на европейските прокурори има ясни стандарти как да се информира обществото, но за пореден път нашата прокуратура не спазва тези стандарти. Затова по време на преговорите за ротацията поставихме на масата въпроса за следствената тайна - кога и как трябва да се оповестява информация, за да има еднакво третиране на всички случаи”, каза Йорданова. 

 

Депутатът съобщи, че заедно с колегите си Антоанета Цонева, Божидар  Божанов и Ивайло Мирчев са задали над 15 въпроса до всички институции, свързани със случая с Мартин Божанов - Нотариуса. Въз основа на тях е установено, че данните от специалните разузнавателни средства се съхраняват безсрочно, не се унищожават. “Можем да си представим какви масиви от информация има в хранилищата на прокуратурата и следствените органи и във всеки един момент те могат да бъдат използвани за ком



 

По случая с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев бившият правосъден министър коментира, че “никой у нас не може да бъде заплашван от прокурор, камо ли от главния и да бъде принуждаван да подаде оставка, дори да е извършил престъпление”. Йорданова настоява да бъдат установени фактите такива, каквито са, чрез бързо, обективно и всестранно разследване.

 

“Изненада ме, че транспортният министър е назначен за координатор на предизборния правителствен щаб. С какви професионални мотиви и критерии?", попита още Йорданова.

 

"Министърът на транспорта няма нито една функционална компетентност, нито една, по организацията и провеждането на изборите. Дори превозването на изборните книжа и машини до изборните секции не е негова отговорност”.

 

Според Йорданова случаят с Георги Гвоздейков показва, че служебното правителство не удържа на изкушението да се включва в политически игри и да прави опити за реваншизъм. И напомни, че и предишните служебни правителства се включваха в политически игри, като например заплахите за бюджетен дефицит от 6% и високи цени на горивата.

 

Народният представител заяви, че ПП-ДБ не планира да внася предложения за промени в Изборния кодекс и се надява и останалите парламентарни групи да не го правят, въпреки че изборните правила, наложени от ГЕРБ, ДПС и БСП не са добри. “Нови изборни правила трябва да се правят в по-спокойни времена”, убедена е Надежда Йорданова. 





Тя напомни, че нейната формация “Да, България” е дал мандат на председателя и Изпълнителния съвет на партията да водят преговори за общо явяване с “Демократи за силна България” и с “Продължаваме Промяната” на националните и европейските избори. “Разговорите се водят, надявам се да приключат бързо и успешно. Дължим на обществото консолидация, в тези трудни времена не можем да делим избирателите”, каза Йорданова. 

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2437 |14.04.2024 Мохамед Халаф: Всичко е приключено. Още снощи Иран казаха, че няма да има повече атаки . 1| 2299 |14.04.2024 "Трябва да се избегнат нови кръвопролития". Европейските лидери осъдиха атаката на Иран срещу Израел . 2| 2271 |14.04.2024 Зеленски: Светът разполага с всичко необходимо, за да спре всякакви ракети, шахиди и други средства за терор . 11| 2280 |14.04.2024 Служебното правителство ще прави новата стратегия за Българската банка за развитие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads