Реклама / Ads
26| 5431 |18.02.2013 НОВИНИ

Найденов: Лично премиерът се намеси за земеделските субсидии

.
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов благодари на премиера Бойко Борисов за това, че е разпоредил плащанията на зърнопроизводителите. Найденов отбеляза, че без личната намеса на Борисов производителите надали са щели да получават забавените пари.
 


На извънредна пресконференция в Държавен фонд "Земеделие" Найденов обясни хронологично развитието на проблема, като посочи, че още в четвъртък миналата седмица на среща при премиера Бойко Борисов в присъствието на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов и представителите на земеделските организации е коментирана ситуацията със забавените субсидии.

"В петък премиерът ми се обади след парламентарния контрол, отново се срещнахме и по-късно Министерството на финансите отговори, че необходимият финансов ресурс може да бъде осигурен. Днес сутринта зам.-министър Горанов потвърди, че е заредена сметката на фонд "Земеделие" и министър-председателят ми се обади и ми каза, че днес най-късно трябва да бъдат осъществени плащанията", разказа събитията от последните дни Найденов.

"Осигуряването на 1 млрд. лева в рамките на един ден не е по-силите на един министър", коментира още Мирослав Найденов.

Министърът на земеделието отбеляза, че в края на януари са изплатени 28 млн. лева към овцевъдите и говедовъдите, до края на март ще бъдат преведени 73 млн. лева за тютюнопроизводителите и 25 млн. лева към зеленчукопроизводителите, като по този начин всички поети ангажименти от земеделското министерство към различните сектори щели да бъдат спазени.

Той отказа да направи коментар и на оставката на финансовия министър Симеон Дянков, като отговори: "Моля ви, не ме карайте да коментирам нещо, преди премиерът да го е направил."

Земеделският министър съобщи още, че до края на деня сметките на над 83 хиляди земеделски производителите ще бъдат захранени със забавените европейски субсидии на общ размер 841 592 000 лева. Субсидиите са по 26 лева на обработваем декар. Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов обясни, че в момента се осчетоводяват отпуснатите средства, в 15.30 часа ще бъдат пуснати в системата и до края на деня или най-късно утре всички земеделски производители ще могат да разполагат със забавените средства.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 84| 6509 |12.02.2013 Премиерът: Едната цифра в сметките за ток да пишат на Костов, другата на Станишев, НДСВ и ДПС . 21| 5058 |12.02.2013 М. Найденов: Не ме разследва ОЛАФ . 37| 5099 |06.02.2013 Костов зове хората да бъдат успокоени, а премиерът да се яви в НС . 10| 5055 |05.02.2013 М. Найденов: Извинявам се на зърнопроизводителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads