Реклама / Ads
16| 5374 |23.04.2010 НОВИНИ

Наказват "болни", които прецакват държавата

.
Със 17 млн. лв. повече са разходите на Националния осигурителен институт(НОИ) за болнични за първите три месеца на 2010 г. в сравнение със същия период на миналата година. Да продължаваме да източваме държавния бюджет е недопустимо.
 

Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в кулоарите на парламента след участието си в парламентарния контрол, цитиран от Фокус.

"Със злоупотребите, които стават с болничните, 17 милиона лева повече са сумите, които се изплащат от НОИ за първите три месеца, спрямо първите три месеца на миналата година за болнични. И какво - ние трябва да вдигнем с 1 % тази вноска. Това няма да е добре нито за работодателя, нито за работника", каза министър Младенов.

"Трябва да се дисциплинираме и каквато и мярка да вземем, тя да важи до края на годината, в същото време да се намери най-добрият механизъм за контрол и да не се ощетява бюджетът на НОИ. Хората, които са болни, да си ползват болничните, хората, които не са болни – джи пи или лекари - да нямат право да се съгласяват на машинации с работника и работодателя, за да се ползват незаслужени болнични. Това е нашата цел", каза социалният министър.

Попитан дали ще има санкции за лични лекари, които изписват болнични без пациентът действително да е болен, министър Младенов каза, че ще има сериозни санкции. "В момента експертите обсъждат тези варианти, защото в крайна сметка не можем да продължаваме да се лъжем един друг", заяви министър Младенов.

Той каза още, че има консенсус на този етап между синдикатите и работодателите - старите отпуски да бъдат ползвани до 31 декември 2011 г.

"Всички тези мерки, които дискутираме в момента, и за болничните и отпуските, целят да се дисциплинираме всички – и работниците и работодателите, и самата държава и контролните институции. Това е основната цел. И аз се надявам, че ще спрем да се лъжем един друг, защото в крайна сметка лъжем държавата, оттук нататък лъжем и себе си. Това е целта. Ние не ограничаваме правата. Ние не отнемаме отпуски и искаме хората да си ползват отпуските, за да си възстановят силите, това е нашата цел", каза Младенов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4778 |22.04.2010 Наказват лекари за фалшиви болнични? . 22| 5396 |15.03.2010 Костов: 8 г. държавата е управлявана от мафията . 8| 5091 |09.03.2010 Промените в закона за нотариуси прецакват гражданите . 0| 6925 |26.02.2010 Нова чума мори пушачите, държавата спи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads