Реклама / Ads
1| 20029 |26.02.2024 НОВИНИ

НАП напомня: Последен ден за плащане на здравните осигуровки

.
Време е за осигуровка
Днес, 26 февруари, е последният ден, в който лицата, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, трябва да платят здравните си осигуровки за януари. От НАП напомнят, че от началото на тази година здравноосигурителната вноска е в размер на 37,32 лева.
 

Срокът за плащане на здравните осигуровки е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Тъй като през този месец 25-ти бе в неделя, вноската за януари може да се плати и днес, на 26 февруари, понеделник. От НАП допълват, че лицата, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, преди да заплатят трябва да подават декларация Образец 7. Това може да стане електронно с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или с електронен подпис, чрез Портала за електронни услуги, или на място в офис на приходната агенция. По изключение, срокът за декларацията през този месец е също до днес, 26 февруари, заради почивния 25-ти.

 

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца, обръщат внимание от приходната агенция. Прекъснати здравноосигурителни права се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

 

Гражданите могат да проверят здравноосигурителния си статус чрез услугата "Справка за здравноосигурителен статус, която е със свободен достъп в Портала за е-услуги на приходната агенция. Друга възможност затова е обаждане на телефон: 0700 18 700 и избор на меню 6 – „Услуги достъпни с ПИК“ в Интегрирания гласов портал, на цена, съгласно тарифата на съответния оператор. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден. Данни за здравноосигурителен статус може да се получат и на място в офисите на НАП, както и чрез мобилното приложение на администрацията – NRA Mobile, което всеки може да изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2307 |26.02.2024 ISW: Руските медии масово неглижираха втората годишнина от инвазията в Украйна . 3| 2280 |26.02.2024 Петър Витанов е сред най-влиятелните депутати в Европейския парламент, сочи престижна класация . 11| 7650 |26.02.2024 „Най-голямата страна ще се превърне в огромна язва на тялото на Земята“ Мнения за края на войната в самото начало и сега . 0| 2361 |26.02.2024 Игрите на The Better Platform дебютират на сайта на WINBET

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads