Реклама / Ads
6| 12233 |30.07.2009 НОВИНИ

Наследството на Станишев – 2.5 млрд.лв. дупка в бюджета

.
Ситуацията, която заварваме, е по-тежка, отколкото ни уверяваха. Това съобщи новият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков след края на първото правителствено заседание на кабинета "Борисов".
 

Преди него Дянков е провел оперативно заседание с колегите си министри, за да им представи последните данни за финансовото състояние на страната. От тях стана ясно, че правителството на Станишев ни е завещало бюджетен дефицит от 2.5 млрд.лева.

По думите на Дянков бюджетът за 2009-та не е актуализиран и досега правителството е работило на база икономически растеж от 4,7 %, което е много далеч от реалността. По последни прогнози на Агенцията за макроикономически анализ към финансовото министерство показва спадът ще достигне до около 6,3 %. Явява се 11 % разлика”, а с 16 на сто по-малко са приходите за първото полугодие от това, което е бюджетирано, заяви финансовият министър.

Дянков обеща яко затягане на коланите. Липсващите милиарди не могат да се съберат само от съкращаване на разходите за такъв кратък период, без да се отнеме от някои от основните пера като образование и социални грижи. Финансовият министър обаче увери, че няма да се тръгне към намаляване на тези разходи. Вместо това ще се разговаря огромната сума да бъде разделена на две. Половината от дефицита ще се покрие от съкращаване на разходи, а за възстановяване на другите 50 % ще се търсят допълнителни приходи, като министърът не уточни точно откъде.

Според Дянков, ако това се случи, има възможност да се стигне до неутрална бюджетна позиция и тези 2,5 млрд. лв., които трябва да се намерят до края на годината, ще бъдът бюджетирани още отсега. За да стане по-бързо, няма да се минава през парламента като актуализация на бюджета, а като решение на Министерски съвет. След това Министерство на финансите ще следи какво става в българската икономика и при нужда едновременно с влизане в проектобюджета за 2010 г. в НС в края на септември, може би, ако допълнително се почувства влошаване на икономическата ситуация, ще се пристъпи към актуализация на бюджета в Народното събрание. “Казвам това като възможност”, поясни Дянков.

Всички министри трябва да предложат свои мерки за съкращаване на разходите, за да се постигне стабилизиране на бюджета. Това ще бъде основна тема на заседанието следващата седмица. Дянков отказа да отговоря на журналистически въпроси, оправдавайки се с предстояща среща.

Финансовият министър бе определен за председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Другият представител на кабинета в органа, в който се осъществяват консултациите на национално ниво по трудовите и осигурителните отношения, е министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Кабинетът ще отмени популисткото постановление на кабинета Станишев да намали заплатите на министри, зам.-министри, шефове на агенции с 15%, информира министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов преди първото заседание на новия кабинет. Той оправда министерското намерение с факта, че оптимизирането на разходите ще става с по-малкото заместник-министри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 42754 |25.07.2009 „Нощта на дългите ножове” готви Станишев на реформаторите . 8| 5491 |22.07.2009 209 пратиха в историята кабинета "Станишев" . 23| 4960 |18.07.2009 Станишев остава шеф на БСП, поне до конгреса през октомври . 5| 7568 |14.07.2009 Хора на Станишев замитат далавери в„Марица Изток”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads