Реклама / Ads
23| 4599 |07.02.2011 НОВИНИ

Н. Нейнски: Има базисно сгрешен подход за Шенген

.
Н. Нейнски
Представяте ли си Барозу да подслушва комисарите си; възможните политически чадъри притесняват нашите партньори, каза тя.
 

Техническите критерии не са проблем за влизането ни в Шенген, а политическите, обяви по НТВ евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Франция била страната, опитваща се да повлияе и върху другите, за да се забави приемането ни там. Задачата на всички български институции е да лобират пред всички наши европартньори, за да докажат, че България е надеждна граница и може да се справи. Нека да не сочат с пръст България, призова той.

Има един базисно сгрешен подход по темата Шенген и това е да си поставиш определена дата, каза Н. Нийнски, евродепутат от СДС. Изпълнението на техническите критерии е задължително и важно, но далеч не единствено условие, защото решението се взема на политическо ниво, добави тя. Защитата на границите е служителите, работещи там, да не пускат срещу леки поощрения контрабанда на стоки, хора и т.н. Възможните политически чадъри притесняват нашите партньори, затова трябва да дадем  ясни сигнали, че тези системи работят, отчете тя. Доверието трябва да се спечели именно с работещи системи. Ако целите на правителството не се изпълнят, какво ще каже тогава вътрешният министър, попита тя.

Политически е съвсем друг въпрос. Нека да се обединим и да лобираме, че поемаме споделена отговорност за нашите общи граници, каза Ковачев.

За да може думите ни да имат тежест пред партньорите, не трябва да има такива скандали, каквито имаше тук със СРС-тата, обяви Нейнски. Критиката на Франция и Германия не е злонамерена, а е стимулираща като в  едно семейство. Въпросът със СРС-та и с агентите на ДС се поставиха в ЕП, каза тя. СРС-тата върнаха страховете на хората; управлението на една държава не може да става със страх или превенция; представяте ли си Барозу да подслушва комисарите си, даде пример тя.

За съжаление влизаме в сценката на т.нар. кукловоди, коментира А. Ковачев и това станало, защото за пръв път българското правителство решило да се освободи от посланиците, свързани с бившата ДС. Империята отвръща на удара, защото е срасната с икономиката и с политиката и не може да стои със скръстени ръце, добави той. Плюс на това правителство е, че откровено говори със своите партньори, коментира накрая той.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 5235 |03.01.2011 Н. Нейнски: Досиетата са проблем за бъдещето на България . 3| 4735 |16.12.2010 Н. Нейнски: Двойните стандарти за агенти на ДС са недопустими . 7| 5581 |15.12.2010 Подходът „разделяй и владей” не е приложим при интелектуалците . 29| 4999 |18.11.2010 Н.Нейнски: Помирение да, но след покаяние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads