Реклама / Ads
11| 4629 |28.03.2015 НОВИНИ

Непримирим министър на бой с кражбата на метали

.
Ивелина Василева
Да бъдем непримирими в политиката за ограничаване на кражбата на метали, особено от критичната инфраструктура. Това призова пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.
 
На въпрос дали ще се съобразят с препоръките на Комисията по защита на конкуренцията (КЗК) за промени в Закона за управление на отпадъците, така че да не се ограничава търговията с цветни и черни метали, както и с лицензите, за които настояват рециклиращите организации, Василева коментира:

„Имаме заложено в законодателната програма разработване на ЗИД на Закона за управление на отпадъците, предвид това, че е необходимо да транспонираме европейско законодателство". Така Василева отговори на въпрос дали ще се съобразят с препоръките на Комисията по защита на конкуренцията (КЗК) за промени в Закона за управление на отпадъците, така че да не се ограничава търговията с цветни и черни метали, както и с лицензите, за които настояват рециклиращите организации.

„Съгласно законодателната програма юни месец трябва да бъде приет законопроектът на Министерски съвет. Възложила съм на зам.-министър Живков, който ресорно отговаря за управлението на отпадъците, заедно с колегите от дирекцията да излязат със становища и предложения във връзка с произнасянето на КЗК - дали и ако да какъв тип промени биха били приложими”, обясни Василева.

 „Що се отнася до политиката за ограничаване на кражбата на метали, особено от критичната инфраструктура, които бяха причина за залагането на по-строги текстове в Закона за управление на отпадъците през 2012 година. Продължавам да отстоявам тази позиция, смятам, че трябва да сме непримирими към това, защото подобни случаи продължават”, допълни тя. Министър Василева уточни, че такива е имало и в началото на годината. „Кражби от съоръжения от електропреносната мрежа, хората останаха без ток, има нещастни случаи след откраднати шахти по улиците, инциденти, краде се от пътната инфраструктура и т.н. В този смисъл контролът върху управлението на този тип отпадъци трябва да бъде строг", добави Ивелина Василева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4458 |26.03.2015 Нов опит за наказание на съдия Янева; министърът цитира Хамлет . 6| 4887 |25.03.2015 Военният министър се обърка за "Дунарит" и лиценза . 3| 4406 |25.03.2015 Министър Ненчев: До ноември участваме в засилени военни учения . 11| 4728 |23.03.2015 Министър Танев иска 4-степенна образователна система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads