Реклама / Ads
4| 2648 |23.06.2023 НОВИНИ

Николай Денков и Мария Габриел се срещнаха с посланици от ЕС и САЩ, подчертаха важността на еврозоната и Шенген

.
Николай Денков и Мария Габриел се срещнаха с посланици от ЕС и САЩ
Новото редовно правителство работи за политическа стабилност в България, която да осигури добри условия за инвестиции и да повиши жизнения стандарт на хората.
 

Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на среща с посланиците на държавите от Европейския съюз и на Съединените американски щати. 

 

Домакини на дискусията бяха премиерът и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Те представиха приоритетите на правителството.


Акад. Денков и Мария Габриел за пореден път подчертаха, че основната външнополитическа тема за България е влизането в Шенген и в еврозоната.

 

„За да постигнем не само тези две цели, но и за да подобрим реално живота на българските граждани, е важно да има стабилен парламент, който да приеме необходимите закони“, коментира още премиерът. 

 

Той постави акцент върху работата за постигане на реално върховенство на закона в страната, което по думите му може да стане единствено чрез сериозна реформа на съдебната система.

 

По време на среща с посланика на Съединените щати в нашата страна Кенет Мъртън, Денков бе категоричен, че България ще активизира усилията си, за да покрие критериите на САЩ за отпадане на визовия режим.

 

Денков добави, че предстои правителството да определи национален координатор по тази тема. Той пое ангажимента лично да наблюдава този процес. 

 

Двамата събеседници се съгласиха, че програмите за научен и за студентски обмен – Fulbright и Work&Travel, са позитивни примери за отлично сътрудничество.

Премиерът обяви, че в кратки срокове България ще изпрати в Съединените щати поне две търговски аташета. 

 

Според посланик Мъртън през последните няколко години американските инвеститори са се въздържали от активност у нас, най-вече заради политическата нестабилност в страната. 

 

Българският премиер подчерта ролята на САЩ за диверсификацията в сферата на енергетиката и отбеляза договора с „Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво. По думите му, за да се завърши процесът на диверсификация, е необходимо американското гориво да бъде лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране.

Акад. Денков обясни намеренията на България да въведе по-тежки наказания за трафик на хора. 

 

Министър-председателят и неговият гост се обединиха около общото становище, че противодействието на дезинформацията е приоритет и за двете страни и ще работят заедно по него.

 

Те обсъдиха и сътрудничеството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната, както и подготовката на двустранно споразумение за социална сигурност. Засегнаха и теми като европейската интеграция на Западните Балкани.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2591 |23.06.2023 Денков стреля към Радев: И кабинетът ”Донев” изпращаше военна помощ на Украйна . 5| 2841 |22.06.2023 Рюте след разговор с Денков: Нидерландия наблюдава внимателно действията за съдебна реформа в България . 4| 3123 |22.06.2023 Анализатор: Кой кара влака сега? Денков, най-вече Тагарев, а Борисов и Желязков държат спирачката . 4| 3317 |21.06.2023 Премиерът Денков ще води българската делегация на срещата на върха на НАТО. Ето какво още реши МС днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads