Реклама / Ads
28| 5628 |27.02.2016 НОВИНИ

Нинова: Реформите на кабинета „Борисов 2” са центрирани в парите, а не в хората

.
Корнелия Нинова
"Реформите на кабинета „Борисов 2” са центрирани в парите, а не в хората”. Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова.
 

Според нея, самооценката на кабинета не е вярна и обясни, че в бюджета е заложено 2.3% растеж на икономиката за тази година, а ЕК казва – не повече от 1.5. „За мен е важна оценката на бизнеса”, допълни тя и посочи доклад на Българска стопанска камара, според който бизнесът се чувства несигурен – няма да инвестира през 2016 година, няма да разкрива нови работни места, законодателството е непостоянно – законите се променят, няма яснота по отношение на данъците. „Премиерът създава несигурна бизнес среда”, каза още тя.

 

„Борбата с картелите изглежда като реклама. Това, че се прави разследване, вече го слушаме трета година”, коментира зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Тя даде пример с борбата с господстващото положение на търговските вериги. „Водихме битка 3 години и накрая успяхме, а там имаше зверска съпротива от страна на ГЕРБ. Плевнелиев дори върна с вето закона, за да не се случи”, посочи Нинова.

 

Народният представител заяви, че в момента са подготвени за пускане емисии за около 4 млрд. лв. дълг. „Това е почти целият дълг за тази година, който ГЕРБ реши да вземе. Ние сме против още от самото начало”, посочи тя и подчерта, че България е първенец по ръст на дълга, според ЕК.

„Това е изключително опасно. Почти 30% от това, което сме изработили, не е наше и се дължи”, уточни Нинова и попита каква е причината да се взима дълг. „Попитахме министър-председателя Борисов, тъй като отговорността е негова, но въпросите бяха върнати от г-жа Цецка Цачева, защото той не бил компетентен”, припомни тя. По нейните думи има противоречие в говоренето на управляващите. „От една страна, само за януари казват, че са събрали 900 млн.лв. повече, икономиката уж върви и ще стигне 4.5%, дефицитът ще го намалят от 2% на 1.5%. Тогава защо се взима?”, продължи да пита Нинова. Според нея трябва да се компенсира с приходите, които са събрали повече. „Решението е парите да се инвестират в производство, да вдигнат доходите на хората и да спрат кражбите. Ако спрат кражбите в тази държава ще има пари за всичко”, категорична е тя.


„От замразените социални плащания през 2014 г. са засегнати най-много децата – парите за първокласници, деца с увреждания. Засегнати са и младите хора – майките-студентки, безработните, както и работещите с по-малко пари за ваучери за храна. Това е антисоциална политика”, подчерта народният представител. Тя посочи, че изводът на ООН е, че в България се живее най-зле от целия ЕС. „За да правим каквото и да е в социалната сфера, трябва да има икономика”, каза още Нинова и припомни за държавния фонд от 500 млн.лв. по време на управлението с мандата на БСП, който е трябвало да инвестира в отдалечени и малки населени места. „Те го спряха. Разчитат само на европейските фондове, които тази година са по-малко. Спират се обществени поръчки, защото няма европейски средства”, коментира народният представител.


„Винаги сме провеждали политика в полза на хората, въпреки грешките, които сме правили. По времето на кабинета „Орешарски” си понесохме критиките, но тогава се свърши страшно много работа в социалната сфера. Всичко, за което сега говорим, че е спряно и замразено, тогава тръгна”, допълни Корнелия Нинова.

 

Зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е категорична, че „образование” трябва да стане ключова дума в тази държава. „Нещата вървят много зле и ние сме категорична алтернатива”, каза още тя. Нинова посочи разликите между лява и дясна политика: „Те въвеждат децата да учат вкъщи, а ние – дуалното образование – да учиш и работиш, за да придобиеш стаж. Те взимат пари от държавните училища и ги дават на частните, ние обратното. Здравеопазването – страшна катастрофа. Съдът отмени здравната карта. Лекарите са недоволни, а пациентите са най-наказаните в тази „реформа”.

 

Относно блокадата на границата Нинова е на мнение, че Борисов е направил най-жалкото изказване на държавен мъж, казвайки че е безсилен пред блокадата. „Да признаеш, че българската държава е безсилна пред 300 трактора. Може би само Плевнелиев го бие в това отношение”, допълни тя. Според нея, с това послание се казва на бизнеса, че държавата е безсилна да го защити, на Гърция – да правят каквото си искат, а на Европа – нямаме позиция, каквото решите”. Нинова е категорична, че Борисов трябва да отиде в Европа, да постави проблема и да търси решение като равнопоставена страна-членка на ЕС.


Във връзка с наближаващия Конгрес на партията, Нинова обясни, че в цялата страна се провеждат отчетно-изборни конференции. „Конгресът трябва да реши три ключови въпроса. Първо, какво правим т.е. идеите и политиката ни. Второ, с кого го правим – съюзници и хората, към които е насочена тази политика. И накрая - кой го прави, кой е екипът”, посочи тя. Нинова е категорична, че БСП иска да тръгне нагоре и в следващия парламент да има далеч по-сериозно представителство. „Аз си го представям около 60 и нагоре народни представители, но това зависи само от нас”, заяви Корнелия Нинова. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 4891 |17.02.2016 Павлова: Има опит за разклащане на кабинета . 2| 4433 |27.01.2016 Кристалина Георгиева: ЕК е готова да помогне за реформите . 3| 4146 |21.01.2016 Вотът на недоверие към кабинета ще бъде за здравеопазването . 9| 5364 |20.01.2016 Корнелия Нинова: Бездействието на управляващите е некадърно, вече е престъпление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads