Реклама / Ads
8| 4878 |13.03.2009 НОВИНИ

Нови санкции за шофьорите. А кой ще ги налага?

.
Драстично ще се увеличат глобите за шофиране с превишена скорост в населени места. Фирмите, които стопанисват пътищата, се задължават да поставят табели за дупки, иначе - глоба.
 

 

Председателят на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев внася днес промени в Закона за движение по пътищата, според които, ако бъдат приети, ще се повишат драстично глобите за шофиране с превишена скорост в населени места.

- За превишение на скоростта с повече от 10 км/ч. от допустимото, глобата става до 250 лева, вместо досегашните 150лв.

- Превишението на скоростта с над 40 км/ч. извън населено място, вместо с 200 ще се санкционира с 300 лв.

- За шофиране без колан водачът ще заплаща 50 лева, а още 50 лева ще бъдат добавени към глобата, ако и спътниците му са без колани.

- Допустимото съдържание на алкохол в кръвта и за младите, и за по-опитните водачи си остава 0,5 промила.

- Фирмите, които стопанисват пътищата, пък ще бъдат задължени да поставят табели на участъците с големи дупки, иначе ще бъдат санкционирани с до 1000 лева глоби.

- Собственик, който предостави колата си на неправоспособен водач, ще се наказва с глоба от 300 лева.

- До 1000 лева е санкцията за този, който управлява автомобил, без да има право на това или шофира спряна от движение кола.

Група депутати заедно с МВР са още по-радикални. Те предлагат младежите у нас да навършват пълнолетие не на 18, а на 21 години, т.е. три години по-късно, както е в САЩ и в редица държави в Европа. Естествено дотогава те не бива да получават правото да шофират, да употребяват алкохол, да се женят без родителско разрешение и да гласуват. Зловещите убийства и безумни катастрофи с младежи провокирали идеята за такава поправка в Конституцията , защото най-често те били плод на алкохолна употреба.

Редакционна забележка: Предложените промени са добри, но проблемът не е в законодателството, а първо в това, че няма кой да го спазва и второ в това, че санкции твърде рядко се налагат. Все още рушветът е работещ механизъм, за да ти се размине в много от случаите, когато е извършено нарушение по пътищата. И тъй като българинът (както впрочем и германецът, и шведът, и италианецът и т.н.) се дисциплинира само при драстични глоби, е необходимо те да се налагат и събират без изключение. Идиотите по пътищата няма да свършат, но със сигурност биха могли да намалеят, ако в джоба им се бърка солидно и редовно от контролните органи по предписания ред, щом са закононарушители! Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5222 |12.03.2009 Масирани проверки за неплатени данъци стартира НАП . 14| 6121 |12.03.2009 Първанов награждава с пари на разследван за ДДС . 6| 5114 |12.03.2009 Тупаш килим, плащаш 5000 лв. глоба . 49| 5172 |12.03.2009 Партията на Яне Янев надскочи ДСБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads