Реклама / Ads
15| 5400 |02.08.2014 НОВИНИ

Орешарски: Актуализация на бюджета не е необходима

.
Актуализация на бюджета не е необходима и сега твърдя това, както и преди време. Това написа на страницата си във фейсбук премиерът в оставка Пламен Орешарски.
 

 

Той продължава : Приходите към полугодието са приблизително 46% от планираните.Толкова са били и в последните пет години. Съществува риск да не се изпълнят на 100%, но такава бе картината от 2009 г. насам. Нито една от тези години приходите не се изпълниха съгласно плана. А част от ефектите от мерките за подобряване на събираемостта на приходите се очакват втората половина на годината - мобилният фискален контрол, обратното начисляване на ДДС. Ще се възстановят и средствата, авансирани по европрограми. Има и достатъчно буфери в разходната част. Крайният резултат може да се окаже дори по-добър от заложения в бюджета.

От друга страна, от два месеца политическата нестабилност е факт. До края на годината ще работят още две правителства. И на двете един-два месеца няма да бъдат достатъчни да се ориентират в ситуацията и да вземат оптималните решения. В този смисъл предложената от нас актуализация дава по-голяма сигурност за функционирането на публичния сектор.

Относно Южен поток - имаме уведомително писмо, което по същество е първи етап на наказателна процедура. Под критика е междуправителственото споразумение от 2008 г., както и търговете за проектант от 2011 г. и за изпълнител от 2013 година.

Министерството на икономиката вече е в диалог с ЕК - изпрати отговори на бележките на Комисията и проведе експертни разговори в Брюксел. В съответствие с призива на ЕК да се преустановят по-нататъшни договаряния до изясняване на ситуацията около досега извършени такива издадох съответни разпореждания както аз, така и министърът на икономиката. Ако някъде по веригата се извършват подготвителни действия, това е различно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5205 |01.08.2014 Борисов: ГЕРБ би гласувал актуализация на държавния бюджет . 38| 5040 |01.08.2014 Миков: Оставаме против актуализацията на бюджета . 7| 5193 |01.08.2014 ДПС до последно покрепя актуализацията на бюджета . 4| 5022 |30.07.2014 Орешарски: Установихме нов тип отношения между държава и бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads