Реклама / Ads
3| 6142 |07.03.2014 НОВИНИ

Отпада наказателната лихва по ипотечните кредити след първата година

.
Наказателната лихва по ипотеките при предсрочно погасяване на кредита да се плаща само за първата година и да бъде до 1% от заема. След това кредитът може да бъде погасен предсрочно без такава такса. Сега наказателната лихва достига и до 5%.
 

Това е част от законопроекта за изменение и допълнение на Закона за потребителския кредит, който днес депутатите приеха на първо четене. Измененията бяха внесени от БСП и ДПС. От 110 гласували депутати "за" бяха 99, „против” гласуваха 4, само 7 се въздържаха.

С промените в Закона отпадат таксите за одобрение, усвояване и управление на кредитите. Няма да се събира и комисионна за едно и също действие повече от веднъж. На банките ще се забрани и да променят условията по кредита едностранно, без съгласието на клиента.

Предвижда се и регулация за отпускането на така наречените "бързи кредити", при които сега лихвата често е 100%.

След гласуването Румен Гечев от Коалиция за България поясни, че потребителите, които са направили 12 плащания по жилищен ипотечен кредит, няма да дължат повече пари на банката: „Тези потребители ще могат да рефинансират от друга банка, при положение че имат достъп до по-ниска лихва. Досега това не беше възможно, тъй като т.нар. „наказателна” лихва беше около 4-5%, което практически забраняваше на кредитополучателите да ползват ресурс от друга банка”.

Промените ще важат само за новите потребители на кредити, тъй като не се приемат закони със задна дата и с обратна сила, което би довело до хаос в банковата система.

„Не искаме да предизвикваме това по никакъв начин. Новият закон ще важи за новите кредите, но променяйки пазарната среда, това ще окаже пазарен натиск върху търговските банки и допускаме, че някои от сключените договори могат да бъдат преразгледани. Не забраняваме на двете свободни страни - банките и клиентите им, ако решат, да предоговорят условията на заемите”, каза още Гечев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4780 |12.02.2014 Отпада задължителното гласуване . 4| 4993 |05.11.2013 Данък лихва ще пада с по 2% всяка година . 12| 5500 |18.10.2013 БСП предлага данък "лихва" да пада с 2% годишно . 6| 8774 |12.10.2013 Бързите кредити с 20% таван на лихвата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads