Реклама / Ads
19| 5701 |15.08.2012 НОВИНИ

Отпуснаха ни 148 млн. лв. европейски пари за здравеопазването

.
Български лечебни заведения ще бъдат модернизирани с европейски пари. Днес в Министерството на здравеопазването бяха подписани първите за нашата страна договори за строително-монтажни работи за изграждане и разширяване на лъчетерапевтични комплекси и за реконструкция и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения.
 

Договорите са за безвъзмездна финансова помощ от 148 млн. лв., осигурени от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г.

По договорите ще бъдат извършени строително-монтажни работи за разширяване на лъчетерапевтичен комплекс в Клиника по лъчелечение в СБАЛ по онкология в  София и за изграждане на онкологичен и лъчетерапевтичен център в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. Ще бъдат подписани и договори за доставка, въвеждане в експлоатация, гаранционно и следгаранционно обслужване на лъчетерапевтична апаратура за двете лечебни заведения.

Здравният министър Десислава Атанасова заяви, че целта на програмата е постигане на качествено и достъпно здравеопазване като се модернизира и обнови инфраструктурата на лечебните заведения с над 51% държавно участие.

"Основният фокус на средносрочната програма е борбата с онкологичните заболявания. В последните няколко години статистиката показва, че тези заболявания са основните причини за смъртност и затова нашите усилия - и на Министерството на здравеопазването, и на всички екипи, които работиха по подготовка на проектите, и на цялото правителство, са насочени към осигуряване на необходимите условия за ранна диагностика и ефективно лечение на онкологичните заболявания".

Министър Атанасова уточни, че това означава по-бърз достъп за хората, които чакат за лъчетерапия.

Програмата предвижда осигуряване на апаратура за диагностика на онкологични заболявания, строително-ремонтни дейности в 10 лечебни заведения с регионално значение, изграждане на нови комплекси и доставка на апаратура за лъчелечение в 3 заведения с национално значение.

За да има повече прозрачност между Министерство на здравеопазването и Асоциация "Прозрачност без граници" беше подписан Пакт за почтеност. Документът е разработен въз основа на сключеното на 22 юли 2012 г. споразумение за сътрудничество. От страна на МЗ Пактът за почтеност ще бъде подписан от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова.

Основната цел на Пакта е да се осигури пълна прозрачност на провежданите процедури като по този начин се гарантира ефективно антикорупционно поведение и добро управление на публичния сектор.

Специални текстове предвиждат представители на неправителствени организации да участват активно и пряко в публичните заседания по процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Извършване на строително-монтажни работи в ДМСГД по проект "Преструктуриране на домовете за медико-социални грижи за деца от 0-3 г.".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 6705 |15.08.2012 Борисов: “Правете! Идвам, виждам и давам още пари” . 6| 6608 |15.08.2012 За тези пари толкова; Вечният огън на Шипка огря за 40 мин. . 39| 5790 |13.08.2012 Голяма ножица в спорта, режат федерации и пари . 15| 5612 |10.08.2012 Къде се дянаха парите за щетите от труса в Перник?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads