Реклама / Ads
8| 5414 |19.05.2010 НОВИНИ

Пенчев: Корумпираният магистрат е като д-р Менгеле

.
Не знам дали законът е нарушен, но случилото се не е морално. Съдиите от ВАС са потресени от историята с тримата магистрати и придобитите имоти в Приморско, каза председателят на ВАС Константин Пенчев по Нова телевизия.
 
“Нито мога да уволня трима магистрати, нито мога да ги на накажа, но просто мога да подбирам екипа си и използвах това мое правомощие, за да отстраня тези хората от него, защото според мен тези хора не могат да присъстват в екипа”, заяви Константин Пенчев.

Според председателят на ВАС тези хора никога няма да живеят в Приморско, а най –много да прекарат почивките си там. В момента се провежда разследване на всички съдебни актове и дела, по които са работили въпросните съдии – Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов, но според Константин Пенчев доста от тези дела на тримата магистрати са гледани в Приморско.

Пенчев е убеден, че имотите не са дадени безвъзмездно, защото според него “при всички положения, когато един кмет раздава имоти на морето, той ще се възползва от правомощията или от името на дадения магистрат”.

Председателят на ВАС потвърди, че само един от тримата магистрати го е потърсил, за да разговаря вчера с него и той бил убеден, че не е в нарушение.

“Съдиите във ВАС са потресени от случая, а аз самият съм бесен”, заяви в ефира на Нова телевизия Пенчев и разказа още как бившият кмет на Приморски направил пътека до кабинета му, но не бил допуснат там. Така или иначе, чрез тайно решение Приморско се сдобило със съд, но след това нещата се развили по друг начин.

“Няма никаква логика това да се случи само с три магистрати, само в Приморско – заменките на министрите също бяха доста пословични, затова съм убеден, че има и други такива случаи”, коментира още топ-магистратът.

“Няма по-страшно от корумпиран магистрат – той е като доктор Менгеле, а той човека, който трябва да раздава правосъдие”, категоричен е Констанин Пенчев, решен да води битката с подобни случаи до край, без да се страхува от евентуално покушение срещу него.

Относно схемите на раздаване на имотите, общинският съветник Дончо Гунчев каза: “Тези имоти са придобити няколко месеца преди изборите, раздадени са от екс-кмета, а сегашният кмет с бездействието си е разрешил това да се случаи”.

Frognews.bg припомня, че магистратските деца се сдобиват с апетитните имоти по еднаква схема - правят адресна регистрация в Приморско, кандидатстват пред общината като “крайно нуждаещи се”, без покрив и получават право на строеж на символични цени, но пък парцелите са все до морето. Изключение от “детското” правило е майката на Андрей Икономов. Първа бе “разкрита” младшата съдийка Деница Урумова, получила 469 кв. м край морето срещу 1829 лв. през 2007 г., т. г. е започнала строеж на жилищна сграда с апартаменти. Баща й Николай Урумов е шеф на отделението във ВАС, което гледа делата за държавна и общинска собственост

Според Пенчев “трябва да има непримиримост към такива прояви на магистрати и да се отвоюва доверието на хората”, убеден е съдията.

“Това е низ от престъпни деяния, които трябват да бъдат прекратени. Нужна е реформа в съдебната система, но е много трудно тя да се случи, защото имаме Конституция, имаме мандатност, което значи несменяемост", заключи Пенчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4727 |11.05.2010 Б. Велчев: След Красьо магистратите внимават с кого говорят . 8| 4733 |21.04.2010 К. Пенчев: ВСС трябва да работи като тел. 112 . 21| 5733 |19.04.2010 Цв. Цветанов: Магистрати контактуват с олигарси и лица от подземния свят . 8| 4655 |13.04.2010 Цв. Цветанов: ВСС да проверява досиетата на магистратите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads