Реклама / Ads
8| 4924 |05.08.2009 НОВИНИ

Плевнелиев праща Гагаузов на прокурор

.
Бившият строителен министър Асен Гагаузов е потрошил 42 млн. лева за скандален ремонт. Това съобщил неговият наследник Росен Плевнелиев.
 

По думите на министър Плевнелиев сумата е силно смущаваща и допълва, че работата е извършена на цени, в пъти по-високи от пазарните. На единствения участник в конкурса за ремонта  - “Главболгарстрой” са били изплатени 2254 евро на квадрате метър, което е шокиращо. Според него подобни харчове са напълно неоправдани и незаконни, тъй като предстои изграждането на нов правителствен център, където да се преместят министерствата.

Новият министър споделя, че наследява министерство, което, първо, е некоректен платец, второ, е във фалит и трето не строи по правилата и на пазарни цени. Затова било съвсем нормално Гагаузов да бъде даден на прокурор, категоричен е Плевнелиев.

Към момента това министерство не е разплатило 37 млн. лв. извършени, актувани дейности по различните дирекции. Тази сума обаче набъбва до 72 млн. лв., защото са представени още документи за реално извършени работи, които още не са сертифицирани. И те тепърва ще трябва да се плащат, казва още Плевнелиев.

Той подчертава още, че предишното управление удобно е усвоило капиталовите разходи от бюджета на МРРБ на 81%, въпреки че все още сме в средата на годината. Ведомството е във фалит, защото, освен че е некоректен платец, от октомври 2008 г. са сключени ударно договори, без да имат финансово покритие, за над 300 млн. лв.

По думите на Плевнелиев в момента се изготвя пълен списък на тези договори. Основно те са в дирекциите “Благоустройство” и ВиК. Това е най-големият капан, заложен от правителството на Станишев”, казва още Росен Плевнелиев.

Коментар: Министър Плевнелиев е открил това, за което дълго време се говори в обществото. Облагодетелствани фирми, като Главбулгарстрой на Симеон Пешов, са били предпочитани заради топлите връзки с властта за сметка на други. Това опорочава бизнеса и естествено вдига цените до абсурдни висоти. Сега Плевнелиев като е казал А, трябва да продължи нататък. Папките със золумите на предишните управляващи и техните олигархични кръгове трябва да заминат в прокуратурата, а оттам - в съда. Така е в белите държави. Дано проумеем, че това е единственият път към правовата държава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5060 |07.06.2009 Прокурори нищят нарушения на вота . 7| 10284 |27.05.2009 63-ма прокурори и военни с досиета в ДС . 0| 4907 |26.05.2009 РЗС праща ЧЕЗ, ЕОН и ЕVN на прокуратурата . 10| 5432 |03.05.2009 Мартин праща Юруков и Радонов да си ходят в ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads