Реклама / Ads
10| 4786 |21.10.2019 НОВИНИ

Плевнелиев призова Румен Радев да върне избора на Иван Гешев за главен прокурор

.
Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев призова настоящия държавен глава Румен Радев да се възползва от конституционното си право и да върне избора на нов главен прокурор. Повод за искането му е липсата на конкуренция за поста, тъй като Иван Гешев е единственият кандидат.
 

Плевнелиев добави, че при встъпването си в длъжност като президент е апелирал за позицията да се борят поне трима души. Освен това е настоял кандидатите да бъдат изслушани пред медии, за да могат всички хора да разберат какви са концепциите им за работа.

"Апелирам към държавния глава да се възползва от конституционното си право и да отложи избора на нов главен прокурор", каза Плевнелиев.

 

Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича в края на годината, а на 24 октомври предстои да бъде избран приемникът му, като почти сигурно това ще бъде заместникът му Иван Гешев. Президентът издава указа за назначаване на главен прокурор и ако реши да върне избора на Висшия съдебен съвет за прегласуване, това може да доведе до връщане на процедурата от самото начало.

 

За пореден път Плевнелиев коментира и ситуацията около новия завод на "Фолксваген", за който се борят България и Турция. По думите му оборотът на подобна фабрика е около 6 млрд., но не уточни в каква валута. През последните седмици той няколко пъти обяви, че изборът на Турция за партньор ще "изпрати лош сигнал" до другите страни в Европейския съюз. Плевнелиев отговори и на призива на премиера Бойко Борисов да спре да оказва натиск за избора на компанията.

 

"Немските медии застанаха зад България. Колко често се случва това? Големите стратегически проекти ще ни пропускат, защото нямаме амбицията да ги привлечем. Битката е за богатството и благоденствието на народа", каза още Росен Плевнелиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4925 |18.10.2019 Новият посланик на САЩ се срещна с президента Румен Радев . 12| 4053 |14.10.2019 Плевнелиев сезира ЕК за Турция и „Фолксваген“ . 4| 4209 |11.10.2019 Румен Радев: България и Гърция ще изработят план за защита на зелените граници на ЕС . 0| 4002 |04.10.2019 Румен Радев ще връчи Наградата ”Джон Атанасов” за 2019 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads