Реклама / Ads
4| 5928 |04.12.2009

Подсъдимият Ковачки лапна пернишката "Топлофикация"

.
Христо Ковчаки и като подсъдим си върти бизнеса. Източник: Вяра Йовева
Частните дружества “Стийм Трейдинг” и “Бови тур” стават акционери в пернишката “Топлофикация”, съобщи днес синдикът Димитър Богданов.


Държавното топлофикационно предприятие дължи на двете частни фирми 99,65 млн. лв. Според оздравителния план, приет от събранието на кредиторите на “Топлофикация”, вземанията на “Стийм Трейдинг” и “Бови тур” се преобразуват в капитал. Частните дружества стават мажоритарен кредитор и съответно мажоритарен собственик на “Топлофикация”.

„Стийм трейдинг“ се управлява от Станислав Тасев, който е сред директорите и в контролираното от Христо Ковачки дружество Консорциум Енергия МК.

През април тази година пернишкото топлофикационно предприятие бе обявено от съда в неплатежоспособност заради дългове, надхвърлящи 140 млн. лв. Бе открита и процедура по обявяването му в несъстоятелност. Синдикът Димитър Богданов изготви оздравителен план, който бе приет от събранието на кредиторите. Той предвижда да бъдат изплатени напълно приетите и одобрени вземания на кредиторите, възлизащи на 120 млн. лева. Допуска се разсрочване на погасяване на задълженията между 3 и 5 години.

Борчовете към държавата ще бъдат изплатени незабавно. Те са обезпечени с ипотека, уточни Димитър Богданов. От “Топлофикация” съобщиха, че Върховната касационна прокуратура е разпоредила проверка на целесъобразността на вземанията на “Бови тур” и “Стийм Трейдинг”. От дружеството посочиха още, че в момента има висящо дело за несъбрани вземания от предприятието на Христо Ковачки “Мини открит въгледобив” в размер на 70 млн. лв. Последното в продължение на няколко години е единствен доставчик на въглища за държавното дружество.

“Топлофикация” - Перник се проверява и от Икономическа полиция. Работата се наблюдава от Окръжна прокуратура. На инспекция са подложени всички документи, сключени договори и получени средства по проекти и програми от Европейската банка за възстановяване и развитие и от републиканския бюджет. Проверява се периодът от 2003 г. досега. За това време дружеството е било управлявано от трима директори - Игнат Божинов, Симеон Георгиев и Стойчо Василев. Освен инспекция на Икономическа полиция, в “Топлофикация”- Перник тече и одит на Държавен финансов контрол.

“Топлофикация” има изтеглен заем в размер на 22,6 милиона евро от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕРВР). Част от средствата на ЕБВР са предоставени безвъзмездно. 14,6 милиона бяха инвестирани за реконструкцията на пети парогенератор, а 8 милиона евро - за подмяна на топлопреносната мрежа на Перник.

Държавата чрез представителя на Агенцията за държавни вземания направи опит да оспори оздравителния план пред Пернишкия окръжен съд. Оказа се, че възраженията са постъпили на много късна фаза на производството и съдът отхвърли иска на АДВ и “Топлофикация” за отлагане на приемането на оздравителния план.

Frognews.bg припомнч, че Христо Ковачки е обвинен е за данъчни престъпления в особено големи размери – укриването на 16 млн. лева от ДДС.
Обвинението е в над 100 страници и е поместено в 320 тома.

Наскоро делото беше върнато към прокуратурата заради грешки, които бяха редактирани за рекордните 24 часа. Така до месец се очаква нова насрочена дата за процес срещу бизнесмена.

Ако Ковачки беше платил парите, можеше да се стигне до споразумение, твърдяха преди време обвинителите. Злоупотребите са извършрни чрез четири фирми на Ковачки, твърдят магистратите.

От прокуратурата са проверявали множество сделки на енергийния бос свързани предимно с продажбата на машини и оборудване. Ковачки е получил веднъж данъчен кредит, а след което го е платил, но в другата фирма този кредит остава, и Ковачки плаща фактически само разликата.

По време на разследването, енергийният бос създаде партия ЛИДЕР и навлезе в политиката, първо със свои представители в Европейския парламент, а в последствие и в българския.

Същевременно в пресата се появиха материали за бизнес връзки на Ковачки със сръбският престъпник Сретан Йосич, но до ден днешен нещата не са доказани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Прокуратурата върна "Ковачки" в съда 7| 7074 |25.11.2009 . Прекратиха делото "Ковачки", върнаха го на прокурорите 16| 5021 |24.11.2009 . Иск за близо 17 милиона отложи делото Ковачки 6| 4276 |19.11.2009 . Тръгва делото срещу Христо Ковачки 10| 3983 |18.11.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО