Реклама / Ads
5| 6331 |14.08.2013 НОВИНИ

Правителството одобри ГКПП „Маказа"

.
Граничен контролно-пропускателен пункт между България и Гърция – „Маказа" беше одобрен днес oт Министерски съвет. Чрез новоизградената пътна връзка, той ще свързва градовете Хасково и Кърджали на българска територия и Комотини и Александруполис - на гръцка.
 

Изграждането на ГКПП „Маказа" като последен елемент от Общоевропейския транспортен коридор №9 значително ще облекчи преминаването на българо-гръцката граница като поеме част от преминаващите през останалите гранични преходи между двете страни.

По реда на действащото от 2009 г. междуправителствено споразумение с Гърция, на ГКПП „Маказа" ще се осъществява съвместен контрол при преминаване на границата. Това позволява дадено лице да бъде спирано само веднъж за извършване на проверки при влизане и излизане.

Днес беше одобрен и проектът на нов двустранен документ, който регламентира мястото на извършване на съвместния граничен контрол. Това ще бъде ГКПП „Маказа" на българска територия.

С промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници" правителството създава от 1 септември т. г. митница във Видин. Мотивите за това са свързани с построяването и пускането в експлоатация на Дунав мост 2.

Според статистическите данни, само за две седмици по съоръжението са преминали 31 568 МПС, от които над 11 хил. тежкотоварни автомобила. Във Видин е изграден модерен митнически терминал за проверка, изцяло финансиран със средства на Европейския съюз. На територията на областта се намират и два сухопътни гранични контролно-пропускателни пункта - на границата със Сърбия при Брегово и при Връшка чука. В областта има и няколко пристанища на р. Дунав, както и Свободна зона.

С допълненията в Устройствения правилник в структурата на Митница Лом се създава Митническо бюро Монтана.

Промените в организационната структура на АМ целят засилването на дейността на митническите органи в областта на митническия контрол и борбата с нарушенията на митническото и акцизното законодателство, както и предприемането на ефективни действия за повишаване на събираемостта на публичните държавни вземания. С въвеждане на новата организация на структурите се предвижда увеличаване на числеността на персонала на АМ с 13 бройки и съответно намаляване на общата численост на служителите в НАП. Обезпечаването с административен капацитет на новите структурни звена ще се осъществи и чрез промяна на общата численост на Централно митническо управление с 10 щатни бройки.

С оглед намаляване на регулаторната тежест за бизнеса, с постановлението се прави промяна в тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Митници". Отменя се таксата за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения за публични държавни вземания по смисъла на чл. 162, ал. 2, т. 1 от ДОПК, събирани от митническите органи. От 1 януари 2013 г. удостоверенията се издават от началниците на съответните митници, като за улеснение на лицата е изготвена форма на заявление, която е достъпна на интернет страницата на агенцията. Отменя се и таксата от 10 лв. за предоставяне на справки от регистъра на митническите агенти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5377 |13.08.2013 Камен Колев: Ако няма актуализация, правителството ще забави плащанията към бизнеса . 80| 5551 |07.08.2013 Мая Манолова: Ветото е открита намеса в работата на правителството . 38| 6024 |07.08.2013 Икономистът Лъчезар Богданов: Ветото забавя идеите за промени на правителството . 8| 4873 |07.08.2013 100 000 от правителството за спасителите в "Ораново"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads