Реклама / Ads
30| 8017 |18.01.2020 НОВИНИ

Властта измисли: Вода от Белмекен тръгва към Перник през софийския водопровод

.
Заседанието за водата в Перник Източник: БГНЕС
Властта измисли - вода от Белмекен тръгва към Перник през софийския водопровод.
 

Възнамеряваме да включим водопровод от Мало Бучино до Перник средно от около 300 л в секунда и това няма да ощети София, тъй като тази вода е специално насочена от язовира в Белмекен към Перник. Това обясни министърът на икономиката Емил Караниколов след среща при премиера.

 

Той допълни: "Срокът е до 45 дни за изграждане на тази мрежа". По трасето се предвижда да има и пречиствателна станция, като има възможност и за байпас - от София към Перник, но и при нужда от Перник към София.  На практика ще се използва ВиК структурата на София. За да се реализира този проект са нужни поне 45 дни. Дотогава режимът в миньорския град остава същия.

 

Сбирката при премиера Бойко Борисов за водната криза в Перник се проведе тази сутрин. На срещата в Министерския съвет присъстват министърът на околната реда и водите Емил Димитров, на икономиката Емил Караниколов и на енергетиката Теменужка Петкова. Кметът на София Йорданка Фандъкова и на Перник Станислав Владимиров също ще участват в работната среща. Кризата в Перник продължава вече три месеца. На този етап не е ясно как язовир "Студена" ще се напълни с вода. Жителите продължават да са на режим.

 

До този момент оставки заради кризата в перник подадоха  управителя на ВиК - Перник, на областния управител Ирена Соколова и на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Водната криза бе една от причините и за вот на недоверие от страна на опозицията.

 

"Перник и София ще си помогнат, но всичко, което правим не е за сметка на София", каза премиерът Бойко Борисов след срещата за водната криза в Перник.

 „ На практика както пътят през Владая ползва Перник и София, така софийският водопровод ще даде възможност да прекараме вода от „Белмекен“ за Перник. Казвам го това, за да не започнат спекулации, че водата на София ще отиде в Перник. От „Белмекен“ водата през този водопровод просто ще бъде изтласквана. Просто ще ползваме инфраструктурата на „Софийска вода“, допълни той, цитиран от Новини. бг.

 

Според него дългосрочно трябва да се мисли как скъпият вече за света продукт водата да бъде пазен и изразходван правилно. „Нашето отношение, на българите към водата е като нещо, което така си идва. На много места е даденост. Зимно време не се спират чешмите по дворовете, за да не замръзват. От всички решения, това ми се вижда единственото, което може да проработи и да не нанесе никаква допълнителна щета. Ще ни струва пари, но няма да донесе щета, а полза пък и за в бъдеще ще си имаме един проигран вариант реверсивно да си помагат градовете“, допълни още Борисов.

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4276 |17.01.2020 Ревизоро: Питейна вода да не се ползва за промишлени нужди! . 45| 19034 |17.01.2020 Иван Костов: Прокурорско-олигархичният център на властта нямаше да бъде възможен, ако политиците се чувстваха честни и негузни . 9| 4405 |17.01.2020 Властта зад Симеонов - подкрепя промените в Закона за хазарта . 11| 6261 |17.01.2020 Сагата ”Нено Димов”: Свидетели - ексминистърът сам взимал решения за водата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads