Реклама / Ads
31| 7129 |23.09.2011 НОВИНИ

Пресата по света за шенгенския шамар към България и Румъния

.
За двете правителства това бе политически удар, единодушни са чуждестранните медии.
 

Отказът България и Румъния да се присъединят към Шенген няма да се отрази на гражданите на двете страни, които и сега могат да пътуват свободно в Европа, обобщава агенция Фокус. Но за двете правителства това бе политически удар, а те и без това са чувствителни към вероятността да бъдат третирани като второкласни държави, пише в. “Ню Йорк таймс" в кореспонденция от Брюксел. Вестникът отбелязва, че заради страховете си от засилваща се миграция от юг Европейският съюз е обявил, че Румъния и България ще трябва да почакат преди да се присъединят към Шенгенската зона за свободно пътуване.

 

Британският вестник "Файненшъл таймс" цитира дипломати, присъствали на вчерашната среща, според които въпросът за присъединяването на България и Румъния към Шенген вероятно ще бъде обсъден от лидерите на ЕС на срещата им през октомври. "Трудно е да си представим, че холандската позиция ще се промени съществено в идните седмици", заявява един от дипломатите. "Малко вероятно е Румъния и България да успеят да се присъединят преди следващия доклад на Комисията през юли 2012 г.", допълва той.

 

Немскоезичните медии също коментират нашироко срещата на вътрешните министри от ЕС, на която се стигна до този пореден отказ, съобщи Дойче веле. Австрийският "Винер Цайтунг" излиза на заглавната си страница със статия под надслов "Жестоко извозване на България и Румъния". Въпреки че на двете държави беше дадена перспектива за членство и въпреки че изискванията за това членство са изпълнени, Европа не изпълни обещанието си, пише "Винер Цайтунг".

 

На темата се спира и списание "Фокус". Изданието пише, че ЕС е дълбоко разединен по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген и затова засега "замразява" проекта. В статията на "Фокус" е цитиран евродепутатът Манфред Вебер, който казва, че ЕС не бива да става заложник на десните популисти в две от страните-членки, разбирай Холандия и Финландия.

 

Германският "Зюддойче Цайтунг" също коментира отказа за приемане на двете страни в кръга на 25-те Шенгенски държави. "За втори път тази година България и Румъния трябва да отложат присъединяването си към кръга на пълноправните членове. Не беше определена и нова дата. Според европейски дипломати, предвиденото отваряне на морските и въздушни граници в края на октомври става невъзможно. Следващата възможна дата би била едва през март 2012 година", пише вестникът.

 

Онлайн-изданието на австрийския вестник "Курир" излиза със заглавие "НЕ на разширяването на Шенген". В публикацията четем: "Разочарованието в България и Румъния е огромно. Ветото на Холандия и Финландия осуети приема на двете страни в Шенген. Не бе гласувано дори компромисното предложение за поетапно отпадане на граничните контроли. Въпреки недостатъците в борбата срещу корупцията, европейските партньори трябваше да признаят, че Румъния и България изпълняват техническите изисквания за членство в Шенген", пише изданието.

 

“Не пуснаха Шенген до Черно море“, отбелязва руският в. “Комерсант“. "Заявленията за възможно повишаване на равнището на престъпността и броя на бедните в ЕС е пълна глупост. От 2007 г. българите и румънците, както и гражданите на ЕС, нямат нужда от виза за пътуване на територията на ЕС. Всички, които са искали да си тръгнат, са го направили по-рано", заявил за "Комерсант" експертът на брюкселския Център за европейски политически изследвания Петр Качински. Според него влизането в Шенген ще помогне на София да създаде по-тясно сътрудничество с Брюксел в борбата с организираната престъпност и нелегалната имиграция. "Няма основания да не се вярва на ЕК, която сметна София и Букурещ за съответстващи на шенгенските стандарти", смята експертът. Страните, които се обявяват срещу влизането ни в Шенгенското пространство, са "жертва на стереотипите", добавя той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5440 |25.08.2011 България амбицирана да стигне света по грамотност . 8| 5331 |03.07.2011 Със света литургия започна честването на Максим . 7| 5890 |21.06.2011 Българин командва черното тото в света . 11| 5944 |08.06.2011 Операция "Палките" шамаросва катаджии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads