Реклама / Ads
28| 5219 |20.01.2014 НОВИНИ

Президентът зове за морал и доверие при отчета си

.
Росен Плевнелиев
Българите сме толерантен народ и независимо от своите политически възгледи и различия, искаме да живеем заедно в демократична, справедлива и правова държава. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при отчета на двегодишното му управление.
 

 „Искането на хората за морал в политиката може да е закъсняло, след толкова много разочарования в годините на прехода, но днес и за в бъдеще то е безспорно. Най-тежкият дефицит днес, най-сериозният проблем, който трябва да преодолеем, е липсата на доверие. Ниското доверие на гражданите затормозява работата на институциите, подкопава основите, на които е изградена държавата, и дава храна на някои от най-уродливите явления в съвременния свят, на които станахме свидетели през годината – ксенофобия, псевдопатриотизъм, безпардонен популизъм, реваншизъм, използване езика на омразата и политически инженеринг, включително и чрез поставяне под въпрос на европейската посока и демократични устои на държавата, както и на основни национал и ценности като толерантност, етно-религиозен мир, уважение към различния и други”, каза Росен Плевнелиев. 

Важно е сега политиците да заработят за народа, не за себе си. Защото днес изглеждаме объркани, без авторитети, без обща кауза и цел. Изглеждаме разделени, с ниско самочувствие, а почти половината българи, са в риск от бедност и социално изключване. Боли ни и търсим общ път и нов обществен идеал и посока за напред. Оплакваме се, че милион и половина българи напуснаха страната”, каза Плевнелиев. 
По думите му - бедността не е диагноза и не е присъда. Това, че сме най-бедни в ЕС не означава, че винаги ще е така. Двигателите на растежа са както знаем , инвестициите, експортът и потреблените.
Заради кризата, потреблението и инвестициите вече шеста година остават на ниски нива, а някои непремерени действия на политиците могат допълнително да демотивират потреблителите и инвеститорите”, каза президентът.

Според него функционирането на пазарната икономика е затруднено от корупцията, олигархията и монополите. Те са пречка пред инвестициите. "Нуждаем се от ефективни и независими регулатори”, заяви държавният глава. „Политиците трябва не да командват и кадруват съдебната система. Важно е те да заработят за народа, а не за себе си”, добави той.

„Трябва да бъдем равни с другите европейски народи. Трябва да оздравим българската демокрация, като докажем на себе си и на света, че сме достойни и силни да променим отечеството си и да гарантираме демократичността. Държавата трябва да застане зад своето общество. 2013 г. беше годината на гражданската енергия. Тази енергия ще ни помогне да превърнем 2014 г. в година на отговорните решения”, допълни Плевнелиев. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4957 |13.01.2014 Президентът: Вратите на Китай са отворени за нас . 36| 6092 |08.01.2014 Президентът лети с Прокопиев и Донев в Китай . 2| 8636 |19.12.2013 Екс президентът на ФК „Пирин” открадна ТИР и катастрофира в електрически стълб . 16| 5696 |16.12.2013 Стойнев зове Плевнелиев да не сезира КС за "данък слънце"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads