Реклама / Ads
3| 3703 |16.10.2023 НОВИНИ

Проф. Ива Христова: Няма да стигнем предните вълни на коронавируса

.
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова Източник: Стопкадър: NOVA NEWS
”Още месец и половина ще има ръст на случаите на COVID-19, а след това ще намаляват плавно. Ще се удвоят или утроят стойностите на новозаболелите, които има към момента. Има роене на Омикрон, а не чисто нови варианти. Няма да стигнем предните вълни на коронавирус.”
 

Това заяви пред NOVA NEWS директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

 

"Към момента е 7-дневна изолацията за доказано болните, а карантината е 5-дневна за контактните. Не е особено необходима карантина за хората, изложени на по-голям риск от заразяване. Заболяването не е тежко, рискът за контактните намалява. Изолацията на болните не е нужно да е 7 дни, заболяването преминава бързо, вирусът се изчиства в първите няколко дни", посочи специалистът.

 

Според нея МЗ може да даде предложения за промени в Закона за здравето, а парламентът да ги одобри.

 

"Първенец в заболеваемостта е Силистра. При средно за страната 58 заболели на 100 000 души, за града е 110. Имаме още 8 области с между 60 и 120 на 100 000. Търново, Габрово и Ловеч също са с повишение на заболеваемостта. Очакваме да се увеличи в още области", алармира експертът.

 

По думите й рисковите групи трябва да внимават и при новите подварианти.

 

"Заболелите от диабет, сърдечно-съдови болести, хората с наднормено тегло и хроничноболните трябва да се пазят повече. Грипът започва бързо с общи симптоми. От своя страна COVID - с кашлица, дразнене на гърлото и след това постепенно отпадналост и болките по цялото тяло. Първо ще има пик на коронавируса, а след това ще има и грипна вълна - вероятно през януари и февруари", отбеляза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3707 |16.10.2023 Израелският министър на отбраната: Нямаме интерес да водим война на северната си граница . 24| 6289 |16.10.2023 "Нямаме нужда от война с Украйна". Антивоенни гласове в управляващата партия в Русия . 1| 3772 |16.10.2023 "Жените вече няма да се страхуват да забременеят". Опозицията в Полша надделява на изборите . 9| 4447 |15.10.2023 Проф. Михаел Бар-Зоар: Една от причините Израел да не предвиди атаката на „Хамас“ е горделивостта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads