Реклама / Ads
11| 6733 |13.08.2014 НОВИНИ

Проф. Кантарджиев пред Фрог: Ебола няма, в Мизия да се пазят от лептоспироза

.
Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев са единодушни, че не съществува опасност заболяването ебола да се разпространи у нас.
 

 

Появи се информация за всяка една страна в света, че има заразени от ебола, но това не е вярно, увери д-р Ангел Кунчев. Всеки с повишена температура го изследват за ебола. Опасност има, но тя е в нищожна степен. Цяло чудо ще бъде, ако болестта се появи у нас, успокоява д-р Кунчев.

 

Вирусът е известен от 70-те години, само че обикновено по на юг се появяваше, най-вече в Заир, Конго, а сега е по на север в Гвинея. Самото начало е изпуснато, няма здравна мрежа. Не човекът е основният носител, а животните – прилепи, антилопи... В конкретния случай се е заразило дете, от него прихващат майка му, сестра му, които умират. Трупът е опасен при контакт с него. На погребенията се заразяват други роднини. Само че докато се установи за какво става въпрос е изгубено много време, така болестта преминава и в други страни, каза още специалистът.

 

Вирусът Eбола Заир е причинителят на тази епидемия в момента, уточнява д-р Кантарджиев. Можеш да се заразиш само ако си в контакт с телесни течности на пациента – кръв, сълзи, пот. В напредналите стадии на заболяването кръвта тече и от кожата на болния. Получават се кръвоизливи от носа, ушите, очите и храносмилателната система. Заболяването не е много опасно за разпространение, не се предава по въздуха и с водата. То се доказва с генетични методи, посочва директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Тъй като има експериментални лекарства, ще бъдат предоставени, за да се спре разпространението. Най-важното за тези заболявания са карантинните мерки, за да не се допусне предаването от човек на човек. При този взрив от починали трябва да се предпазва медицинският персонал. Хората, грижещи се за болните, е необходимо да бъдат достатъчно добре обучени. Болниците на развитите държави дали са готови да поемат такива случаи обаче?!, изрази съмнение проф. Кантарджиев.  

 

Той коментира и епидемията от син език. „Заболяването се появи преди години във връзка със затоплянето на климата. Кръвосмучещите насекоми, които го причиняват, се развиват в по-големи количества. След като се създаде Агенцията по храните, която отне функцията на ветеринарната система, ще продължават пропуските в лечението на ветеринарните заболявания. Синият език не е заплаха за хората, а само за животните, подчертава медикът.

 

Той посъветва хората, пострадали от наводнението в Мизия, какво да правят, за да не се разболеят. „Да си мият ръцете и краката, да се дезинфекцират, да пият само бутилирана или преварена вода, да мият съдовете с преварена вода и всяка раничка да се дезинфектира. Всяко повишаване на температурата трябва да се консултира с лекар. Обикновено епидемиите възникват когато няма вода. Дори и да плуват трупове на животни във вода, не е толкова опасна за здравето на хората. Заплахата идва от лектоспироза, причинена от особени микроби, които проникват в най-малките ранички. Когато се смесят отпадни води с водата, която газят хората, е възможно възникването на лептоспироза. Единственото място за нейната диагностика е Националният център по заразни болести, посочва проф. Кантарджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6308 |12.08.2014 Адв. Хаджигенов пред Фрог: Изчезването на Пеевски е лост за натиск . 1| 4941 |11.08.2014 Мизия е пред епидемия . 38| 5839 |10.08.2014 Политолог: Резултатите от изборите не са предизвестени . 0| 4667 |10.08.2014 ЧЕЗ подменя 8000 метални предупредителни табели с пластмасови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads