Реклама / Ads
Frognews
187| 5562 |30.04.2013

Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление

.
Цветан Цветанов Източник: Булфото
Софийска градска прокуратура спира наказателното производство срещу тримата директори в СДОТО МВР, заради имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като кандидат за народен представител.

Софийска градска прокуратура е събрала доказателства, че Цветан Цветанов е извършил престъпление по делото за незаконното подслушване. От обвинението обявиха, че имат достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл.285 във връзка с чл.387 ал.2 от НК.

От държавното обвинение уточниха,че бившият министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал нарушение на процедурите при прилагане на специални разузнавателни средства (СРС-та) в специализираната дирекция на МВР.

По-рано днес СПГ спря наказателното производство по делото, което бе образувано срещу Цветан Цветанов, Камен Костов и Сергей Казаров. Спирането на делото е заради достатъчното доказателства, които СП е събрала срещу Цветанов.

Наказателното производство е спряно тъй като Цветан Цветанов притежава имунитет за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. Той е регистриран кандидат за народен представител. Няма предвидена процедура за снемане на неприкопсновеността на кандидат за народен представител в кодекса.

След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването, обвинението ще реши дали да свали имунитета на Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров и служебният премиер Марин Райков дадоха съвместна пресконференция, на която бе коментиран и скандалът с подслушванията. Министър-председателят заяви, че бившият премиер Бойко Борисов е станал жертва на незаконно подслушване в дома си.

Припомняме, че на 15 април Прокуратурата представи резултатите от проверката на сигнала за подслушване, внесен от лидера на БСП Сергей Станишев. С постановление на прокурор Николай Кокинов, е образувано наказателно производство срещу конкретни длъжностни лица. Образувани са наказателни производства срещу трима директори в СДОТО МВР. Срещу Цветан Иванов, за това че не е изпълнил задълженията си като длъжностно лице, и не е създал необходимите условия за използване на специализираната техника, като с това са се създали тежки последици за уронване престижа на МВР. Срещу Камен Костов за това, че като директор в СДОТО МВР, не е изпълнил задълженията си по служба, като не е създал необходимата организация и ред за използването на специализираната техника за електронно проследяване, с което са се създали тежки последици за уронване престижа на МВР. Срещу Сергей Кацаров, като директор на СДОТО МВР, не е изпълнил задълженията си по служба. И срещу Радко Димитров - за това, че е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобил със специализирана техника.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Бивш депутат от ГЕРБ: Цветанов намразил Найденов след "Дюнигейт" 15| 5634 |30.04.2013 . Цветанов: ГЕРБ е жертва на ДС в момента 63| 4686 |29.04.2013 . Цв. Цветанов: При втори мандат на ГЕРБ, другите се разпадат 102| 7143 |27.04.2013 . Димитър Иванов: Следващата бомба ще хвърли Цветанов и тя ще е много сериозна 58| 7831 |26.04.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ