Реклама / Ads
3| 2278 |25.04.2024 НОВИНИ

Протест в центъра на София, енергетици и миньори настояват въглищните централи да продължат работата си

.
Източник: КНСБ
Двете синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа" излизат на национален протестен митинг. Те настояват за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия. С демонстрацията си искат да защитят и работните места в енергетиката и въгледобива.
 

Събират се служители от ТЕЦ "Марица-изток 2", ТЕЦ "Бобовдол", Топлофикация "Перник", ТЕЦ "Брикел". Техните основни искания са да се отложи либерализацията на пазара с поне 3 години. Днес в реда на Народното събрание е заложена и точката, която да отложи либерализацията с 1 година.

 

"Нямаме никаква готовност да преминаваме към либерализация на пазара на цените, нямаме готовност по отношение на мините и ТЕЦ-овете, Цялото това нещо прилича на един скалъпен сценарий, където постоянно се повтаря как ние губим едни пари по ПВУ, който предвижда затваряне на ТЕЦ-ове и мини, а какво отваряме? Баничарници? Мините и ТЕЦ-овете са единственият източник на енергия, който не зависи от външни суровини", каза главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Той подчерта, че суровините са български.

 

"И ако има нормални държавници - те трябва да защитят по всякакъв начин енергетиката на България. Да не говорим, че фотоволтаиците не работят през нощта, какво правим? Някой трябва да поеме тези мощности, видяхме какво стана с АЕЦ - има проект, няма проект, ще го строим, няма да го строим. Трябва да има изцяло нова стратегия за енергетиката, всички страни трябва да бъдат поканени", допълни Кацарчев .

 

Той е категоричен, че трябва да бъде ясно какво се случва.

 

"Това са десетки хиляди семейства в момента, застрашени от безумни решения, които следват политика, за която никой в държавата не е готов. Отлагане на либерализацията е добра крачка напред. Чухме и шефа на КЕВР, който каза, че няма готовност да се предлагат либерализирани цени на пазара от лятото", поясни още Кацарчев.

По думите му има много по-големи замърсители от мините и ТЕЦ-овете: "От енергиен лъв на Балканите, станахме енергийна мишка. Чудим се на кого да угодим - на Русия, на Европа, на САЩ".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2288 |25.04.2024 Обединеното кралство очаква нов референдум за Brexit до 2040 г., твърди британски социолог . 0| 2291 |25.04.2024 Хамас пусна кадри със заложник с отрязана ръка . 4| 3138 |25.04.2024 СаБОТАШ - най-големият грабеж в новата ни история . 3| 2276 |25.04.2024 Нинова към ГЕРБ: Не въвличайте БСП в калните си пехливански борби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads