Реклама / Ads
4| 7347 |21.03.2014 НОВИНИ

Психодиспансерите са луднали, няма пари за болните

.
Дванадесетте центъра по психично здраве у нас, популярни като психодиспансери, от нова година не са получили и стотинка от Министерството на здравеопазването за лечението на пациентите си. А в същото време в тях няма и едно празно легло, дори се връщат планови пациенти, твърдят психиатри.
 

"От 1 януари не сме получавали пари от МЗ. Много ни е трудно, защото трупаме дългове за неплатени медикаменти, за ток, вода, храна... А някои от пациентите се налага да се лекуват и по 5 месеца", казва за "Труд" д-р Теменужка Матева, шеф на центъра по психично здраве в Русе. Колежката д-р Надя Желязкова, управител на психодиспансера в Бургас пък свиква медицинския съвет, за да реши как да лекува болните без пари. "Кой знае колко лихви ще платим, защото до 25 март трябва да преведем на държавата си дължимите данъци и осигуровки, а ние не разполагаме с никакви средства!", допълва д-р Желязкова.

"Отложили сме всички плащания, покриваме само най-належащите, а центърът е препълнен. Не издържаме", каза д-р Маргарита Новоселска, шеф на психодиспансера в Добрич. "Не можем да платим заплатите на екипа, да оставим лекарите, но санитарите и сестрите разчитат на тях. Въобще не ми се мисли за трупащите се лихви", допълни д-р Надя Иванова, началник на психоцентъра във Враца. Д-р Мариана Господинова, шеф на центъра в Пловдив, пък описа още по-плачевна картина: "В сметката имаме 200 лв., дори няма с какво да храним болните, а сме най-големият психодиспансер - разполагаме с 290 легла. Ако до миналия месец бяхме на колене, сега сме проснати на земята от немотии". Тя и екипът се сблъскват само с тежки случаи, 2/3 от болните мъже при тях са с шизофрения и много опасни, защото не се лекуват. За наложителния ремонт може само да се мечтае, независимо че единствената баня и тоалетна за 70-те пациенти е в окаяно положение, а през зимата в кабинетите "вали" сняг, тъй като таванът е пробит. Пак в Пловдив късно в сряда се сблъскали и със случай подобен на този в Лясковец.

От МЗ са потвърдили, че не са превеждали пари на психоцентровете за 2014 г. Причината е неутвърдена методика. Обмисля се авансово плащане, успокояват от министерството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6606 |20.03.2014 Р. Овчаров: Няма страшно за лицензите на ЕРП-тата, играхме този номер . 26| 4941 |20.03.2014 Сергей опровергава: Брат ми няма концесии в Карадере . 5| 5151 |18.03.2014 Няма престъпление в изтеклите записи с кмета на Пловдив - Иван Тотев . 64| 9790 |16.03.2014 Янаки Стоилов: България няма да участва във война в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads