Реклама / Ads
44| 5123 |23.02.2014 НОВИНИ

Радан Кънев: Мафията рискува с избори с преференции

.
Радан Кънев Източник: Булфото
Европейските избори ще бъдат референдум за оставка и промяна. Нов Изборен кодекс няма: "БСП и ДПС отчаяно се опитват да спрат това - да могат хората да преподреждат листите, преференцията да избират един човек от тази листа, да го преместят напред.
 

Това заяви Радан Кънев от Реформаторския блок в предаването „Неделя 150" по БНР. Той подчерта, че това е така, защото не отърва на спонсорите им. Когато мафията дава пари, тя иска нейният човек да бъде на конкретно място, за да може да влезе и да може да изпълнява поръчките. Преференцията е огромен риск за мафията.

Изкушенията в българската политиката са много големи. Явно в ГЕРБ те не са преодолени, в БСП те са някак си същността на партията. Нужна е алтернатива и някой, който може да отреже този клон, някой, който предлага политика как да спрат злоупотребите, как в голяма степен да се лиши самия себе си, когато е на власт, от възможността да ги прави. Ние предлагаме това", подчерта той.

Когато тълкуваме какво се случи на конференцията на ГЕРБ и на конгреса на БСП, не можем да разсъждаваме отделно от това, което се случва в Украйна, тъй като има връзка между поведението на БСП и ситуацията в Украйна.

Тези хора свалиха маските през последната седмица. В продължение на четвърт век те лъжеха, макар и не много убедително, че се променят, че искат да бъдат част от Европа. Стигнахме до там председателят на БСП да бъде председател на ПЕС и резултатът за наш огромен срам като българи беше, че тази партия, благодарение на Станишев, нямаше позиция по украинските събития.

Много лидери на ПЕС имаха позиция, тя беше смела, беше против насилието, беше за свободата, но председателят на ПЕС и БСП позиция нямаха, партията им също нямаше позиция. Те показаха, че по международни въпроси питат първо Кремъл и после какъв е българският национален интерес.

БСП на конгреса си обяви ревизия. Не знам точно на какво - на демокрацията, на пазара, на ЕС. С поведението си намеква, че търси ревизия на всички тези три неща и се превърна вече официално, вече на база на признания на лидера си Станишев, в една ретроградна формация, която дърпа България умишлено назад. Само че Европа върви напред и българските граждани вървят с Европа. Страницата БСП може би за България е затворена", коментира Кънев темата с позициите относно случващото се в Украйна.

„Европа е тази, от която имаме нужда, Европа е готова да защити националния интерес на източноевропейските държави. Оттук нататък източноевропейските държави трябва да вземат своето решение - искат ли да бъдат активна част от тази Европа или искат нещо друго. Явно Вигенин и Станишев искат друго, но съм убеден, че огромното мнозинство от българите искат това", добави той.

Във връзка с проведения миналата седмица конгрес на ГЕРБ Кънев каза: „На конгреса на ГЕРБ въпреки формалната европейска заявка, видяхме, че няма никаква готовност за промяна. Това е нещо, което мисля, че огромната част от българите не искат и те ясно го показват и на избори. България има нужда от много ясна алтернатива, от много голяма промяна. Не виждаме ГЕРБ да предлагат това. С тях можем да бъдем в най-добрия случай много остри конкуренти на всички предстоящи избори."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5956 |22.02.2014 Радан Кънев за Изборния кодекс: Скандален! . 26| 5254 |19.02.2014 Радан Кънев: Въпросът е ще заеме ли позиция ЕС относно Украйна . 63| 6316 |18.02.2014 Радан Кънев: Доган е бизнес лидерът на България . 13| 8354 |17.02.2014 Оръжейникът на МВР крадял пистолети и ги продавал на мафията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads