Реклама / Ads
4| 6225 |20.02.2014 НОВИНИ

Рекорден гаф: Митничари изпуснали 1200 кг хероин

.
Източник: Булфото
1200 кг хероин са преминали безпрепятствено през ГКПП Капитан Андреево, превозвани от турски тирове, без дори да бъдат проверени от митническите и гранични власти на пункта.
 

Аферата е от вечерта на 24 януари, но се пази в дълбока тайна от властите, за да се избегне скандал по случая. Двата камиона освен през Капитан Андреево са минали безпроблемно и през още един български граничен пункт, преди да продължат пътя си към Западна Европа. Те са заловени ден по-късно - на 25 януари, на германо-холандската граница, съобщава „168 часа”.

Двамата шофьори - турски граждани, на по 25 и 26 години, реално преминали през още 4 европейски държави, но изтеглили късата клечка още с влизането си в Холандия. Тировете пресекли границата с Германия до красивото градче Венло, провинция Лимбург. То е известно освен с футболния си отбор и с факта, че сред 100-те хиляди жители има и много големи турски, немски и марокански общности.

Големият проблем на младите турци обаче се оказал не космополитният дух на Венло, а не дотам гостоприемното служебно куче на митницата на граничния пункт. То веднага надушило дрогата и дало сигнал на водача си, като седнало до натоварените в камионите кашони и отказвало да помръдне от мястото си. И тъй като точно това действие, а не свиреп лай е сигурен знак, че товарът съдържа дрога, на митничарите не оставало нищо друго освен да отворят стоката.

В двата тира имало общо 1720 кашона, като всеки от тях съдържал по 12 алуминиеви кутии с фабрично затворено доматено пюре. В някои от консервите обаче съдържанието се оказало с бежовокафяв цвят, въпреки че етикетът отвън уверявал категорично, че пюрето е от добре узрели червени домати.

Двамата турци, които твърдели, че дори не са подозирали, че в консервите има нещо различно от смлени домати, са задържани в полицията, а дни по-късно холандски съд ги е оставил за постоянно в ареста, докато тече разследването по случая. Службите в Холандия вероятно в съвместно разследване с турската полиция ще се опитат да разкрият кой стои зад търговската фирма, която е собственик на стоката в камионите.

От двата тира митничарите на Венло извадили общо 1200 килограма хероин - по 600 във всеки от камионите. Холандските власти са го оценили на цели 21,5 милиона евро. Това е рекордно количество, което никога досега не е залавяно не само на българските, но и на турските гранични пунктове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5148 |09.01.2014 Министър Стойнев: Бизнесът е внесъл рекорден ДДС . 3| 5114 |09.12.2013 Прокуратурата захапа 13 митничари . 3| 6719 |08.10.2013 Турски митничари спряха работа на Капитан Андреево . 6| 5196 |15.09.2013 Шамарилите митничари ще отговарят за дребно хулиганство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads