Реклама / Ads
3| 5455 |29.09.2023 НОВИНИ

Рибарски: Датата за затваряне на въглищните централи е 2038 г. Има варианти за сектора, но са далеч във времето

.
Няколко сценария са разработени за заместващите мощности при закриването на въглищните централи - природен газ, изграждане на нов ПАВЕЦ. Това обаче не е на дневен ред, защото няма да се случи в близките години - 2038 г. е заложената дата. През следващите години трябва да се направи плавен преход.
 

Това заяви пред bTV депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски, който е част от енергийната комисия.

 

Коментарът му е по повод недоволството на миньорите, които блоикираха пътища в цялата страна. АМ “Тракия” продължава да бъде затворена. Проходът на Републиката също остава затворен. Блокадите са факт вече над 9 часа.

 

Той увери, че за затваряне на мини не се говори в териториалните планове.

 

"Днес МС прие териториалните планове, които ще бъдат подадени към ЕК за разглеждане. По време на тяхното разглеждани също могат да настъпят промени, които да бъдат отразени и съобразени с исканията на миньорит", допълни Рибарски.

 

"Виждате натискът върху всяко правителство, което реши да направи нещо с тези териториални планове. Ще загубим около 4 млрд., ако не ги внесем. Това са сериозни инвестиции за тези региони", допълни Рибарски.

 

Въпросните териториалните планове за справедлив преход определят средствата, които ще бъдат отпуснати за справяне с последиците от затварянето на въглищните централи и преминаването към неутрална спрямо климата икономика. Те показват по какъв начин ще бъдат разпределени парите за най-силно засегнатите региони при преминаването към зелена енергия.

 

"Във всеки един документ е записано, че централите ще работят до 2038 г. Притесненията на хората са основателни, но затова са тези средства, които трябва да бъдат вложени в тези региони", допълни депутатът.

 

Зам.-председателят на Комисията по енергетика посочи също така, че ще бъде формирано Държавно дружество за конверсия, което ще възстановява терените около градовете с въглищни централи. 

 

Изграждането на нов ПАВЕЦ е важно, тъй като ПАВЕЦ "Чаира" не работи вече няколко години заради авария. Рибарски заяви, че все още никой от енергийното министерство не казва какви са причините за тази авария.

 

"Винаги задаваме този въпрос на министъра, трябва да изчакаме следващата година, за да видим какви мерки ще бъдат предприети. От 2021 г. ПАВЕЦ “Чаира” не функционира. Искаме краен доклад за причините за аварията. Такъв не получаваме", допълни Рибарски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6272 |29.09.2023 Дават до 150 хил. лв. на миньор при напускане. Затваряме въглищните централи до 2038 г. . 2| 4208 |29.09.2023 НАТО изпраща допълнителни сили в Косово . 6| 4271 |29.09.2023 Радев подозира, че властта се грижи за печалбите на приближени фирми . 2| 8533 |02.10.2023 Как се прави здраво сърцето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads