Реклама / Ads
103| 7258 |06.07.2013 НОВИНИ

Румяна Коларова: Парламентът и правителството не разрешават, а генерират криза

.
Източник: Булфото
Това, което става в парламента не разрешава, а генерира криза.В него няма елементарно обсъждане, елементарен дебат.Това правителство, за съжаление, е политически безсъдържателно.Това каза в "Животът и другите неща" по БНТ политологът Румяна Коларова.
 

Вчерашната случка с Росен Плевнелиев ни поставя в една ситуация, която ни връща много назад и ни принуждава да водим безпочвени дебати. Трябва да бъде ясно доколко на президента му е позволено да взема политическа позиция. Това обяви Румяна Коларова във връзка с коментара на държавния глава за случващото се в държавата. Да ни връщат назад към времето на Виденов е страшно, това показва страхотна деградация, подчерта Коларова.

 Не виждам нищо драматично. Президентът има право да каже това, което иска, в обръщението си към нацията. Той трябва да има права като гражданин и да сподели идеите си, обяви Живко Георгиев. За мен проблемът е, че той нищо не каза. Речта му беше една сглобка от позиции, които всекидневно чуваме. Нямаше никаква стратегическа визия.

Според Коларова пък това е добре премислена позиция - да не се предлага стратегически план за действие. "Президентът трябва да приоритизира ценности. Той каза, че не може да има нетолерантност, агресия и още няколко такива неща. Той направи стъпка към отдалечаване от злободневните теми и се опита да остане над ситуацията", подчерта тя. Точно този тип изявление можеше да бъде спестено, обяви Георгиев. След изявлението България остана същата, както преди него. Институциите не трябва да си хабят силите по дадения начин. Като нямаш какво да кажеш - по-добре мълчи, категоричен бе социологът.


Един от контрапротестиращите вчера каза, че надеждата на управляващите е, че хората ще се примирят. Убедена съм, че няма да стане, каза още Коларова.Социологът Живко Георгиев също бе категоричен, че никой не бива да се примирява. По думите му най-добре е протестите да продължат.


Според Коларова стратегията на всички политици и партии да убият този срещу тях и ги превърнат в политически трупове не е продуктивна и нищо няма да излезе.

Политоложката коментира и действията на лидера на Атака. "той обърква катарзиса с оргазъм", обясни тя. Според Коларова червените остриета Мая Манолова и Антон Кутев допускат същата грешка.Тя е категорична, че катарзисът няма нищо общо с възбудата и политическата екзалтация.

Двамата коментираха и въпроса, дали в България има място за нова левица."Отдавна има място", бе отговорът на Георгиев. "Няма място, но има нужда. За съжаление БСП не оставя място", категорична бе Коларова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 7019 |04.07.2013 Парламентът освободи Пламен Цеков като шеф на НЗОК . 5| 4916 |02.07.2013 Ивайло Калфин: Парламентът има още условия за бюджета на ЕС . 106| 5119 |28.06.2013 Бойко Борисов: Парламентът е под обсада, и да иска човек няма как да се върне . 36| 7793 |12.06.2013 БСП връща Румяна Тодорова като шеф на НЗОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads