Реклама / Ads
37| 5999 |01.06.2010 НОВИНИ

Руски сайт възкреси мита за Първанов и архара

.
Г. Първанов: Ловците са три вида – които са виждали вълк, които са стреляли по вълк и които са убили вълк Източник: parvanov.bg
Руски милиционер отново разбуни духовете около архара, за който редица руски издания писаха, че е застрелял Георги Първанов. Служителят разказа, че преди лова на защитеното животно президентът е настроил мерника си върху 40 заека.
 

Милиционерът разказа пред сайта www.ferghana.ru(целият материал може да прочетете тук), че след пристигането на Първанов в резервата им през 2008 година е било наредено да се донесат питомни зайци. По думите му около 40 заека били едновременно пуснати, а президентът, без да си почива, седнал в открит автомобил и почнал да стреля по тях. „Виждаше се, че много обича лова. Той даже не проверяваше дали е уцелил заека или не", разказва още милиционерът. По думите му Първанов нощувал в комплекс за VIP персони на брега на езерото "Айдъркул", където е била и тренировката му със зайците.

На 2 декември 2008 г. руският журналист Сергей Наумов в публикация в сайта ferghana.ru за пръв път информира, че българският президент е извършил бракониерски лов в Узбекистан. По-късно друг руски журналист - Сергей Ежков също потвърди информацията за лова в интервю, дадено по телефона за базирания в Лондон сайт Kafene.net.

В днешната статия ferghana.ru описва мненията и спомените на местните жители от село Хаят в близост до резервата Нуратински. Според изданието те много се гордеели от посещението на Първанов, който бил единственият президент, идвал някога в селото. Жителите разказват, че няколко дни преди лова те били мобилизирани да носят камъни, за да построят площадка за хеликоптер. Два дни преди визитата главният път Джизак-Фариш бил затворен.
Тренировката със зайците се случила на брега на езерото "Айдъркул", където Първанов нощувал в комплекс за VIP персони. Президентският лов е бил подготвян дълго, става ясно от репортажа. Две седмици преди това узбекските власти асфалтирали пътя до село Хаят, което е в отправната точка към резервата и дори боядисали къщите.

„Заведоха го към място, където живее стадо архари. Той се прицели и стреля", твърди един от очевидците на събитието, който обаче не знае дали президентът е уцелил или не. На пресконференция на „Дондуков” 2 през март тази година на президента беше зададен въпросът дали е убивал архар. Георги Първанов беше категоричен, че няма такова нещо, но така и не каза дали е стрелял срещу защитения вид.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 5144 |29.05.2010 Г. Първанов: Натискат медиите! . 28| 7294 |26.05.2010 Борисов отива при Слави, но само с Първанов . 62| 5659 |23.05.2010 Дянков: Сигурно Чавес информира икономически Първанов . 17| 4786 |21.05.2010 Президентът Първанов: Културата е антикризисна мярка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads