Реклама / Ads
8| 4818 |23.04.2015 НОВИНИ

Съдът реши: Съдия Ченалова остава на свобода

.
Съдия Ченалова
Румяна Ченалова остава на свобода. Това е окончателната мярка на САС, с която обвиняемата за длъжностно престъпление съдийка ще дочака делото си. Съдът сметна, че има престъпление, за което на Ченалова се полагат от 3 месеца до 5 години затвор.
 
Апелативните съдии приеха,  че документите срещу обвиняемата са вече събрани и  тя нямало да избяга. Не било сериозно твърдението,  че Ченалова искала да напуска страната. Разследващите не са използвали свободните дати на адвоката на Ченалова, сметнаха колегите й.

Разпитаните лекари са казали, че Ченалова не е искала от тях болничен лист с намерение да се крие от разследващите,  като по този начин защитиха съдийката. Адвокатите на Ченалова подчертаха,  че 8000 лева е твърде висока парична гаранция за стандарта на обвинената. Те поискаха намаляване на сумата. Веднага след юристите думата взе Ченалова, като тя бе много по-подробна от тях и защити правата си в дълга реч.

"Няма доказателства,  че съм извършила престъпление. Съжденията на прокуратурата са неправилни. Не е изписан съставът на престъплението,  което е грубо нарушение. Аз не разполагах с време да се запозная с материалите.  Това стана едва вчера", каза съдия Румяна Ченалова. Тя е категорична,  че платежните нареждания по скандала са повече от необходимото. Грешката на съда била термологична,  редно е било съдът да извърши поправка,  имало е техническа грешка на цифри и имена. Съдът е извършил задължението си, нямало престъпление. "Явихме се коректно в ДАНС, но не пожелаха да ни разпитат. Вместо това са ме търсили в Стара Загора, точно в това време аз съм разговаряла с разпитващите в София", обясни Ченалова. Тя каза, че по времето, в което са я издирвали, не е имала качеството на обвиняем. Съдийката беше категорична, че разследването срещу нея е тенденциозно.

Съдия Румяна Ченалова е обвиняема, защото е нарушила служебните си задължения по Закона за съдебната власт и процедурите по Гражданския процесуален кодекс по висящо пред Софийския градски съд търговско дело.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4771 |22.04.2015 Съдът обяви фалита на КТБ . 23| 13838 |22.04.2015 Шефът на СВ за Фрог: Съдът не се е произнесъл за ген. Шивиков, удря се армията . 5| 4699 |17.04.2015 Съдът не посмя да пусне убиеца на Петьо . 14| 4492 |17.04.2015 Съдът пусна Р. Ченалова под гаранция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads