Реклама / Ads

0| 4459 |22.07.2015

НС създаде Фонд „Сигурност на електроенергийната система”

.
Народното събрание създаде Фонд „Сигурност на електроенергийната система”. Това стана с гласуваните на второ четене промени в Закона за енергетиката. Фондът ще управлява средствата, постъпващи за целите на компенсиране недостига на средства за покриване на разходите, извършени от обществения доставчик, произтичащи от задълженията му. Компенсирането на недостига на обществения доставчик за покриване на разходите със средства от фонда се извършва ежемесечно, информира Фокус.
Производителите на електрическа енергия ще правят вноски във фонда в размер на 5 на сто от ежемесечните си приходи от продадена електрическа енергия без ДДС. Средствата и операциите на фонда се включват в консолидираната фискална програма, като средства и операции на други икономически обособени лица и не са част от държавния бюджет.

Фондът се ръководи от управителен съвет в 7-членен състав като министърът на енергетиката ще назначава председател на управителния съвет на фонда и ще утвърждава правила за представителство в управителния съвет. Членове на управителния съвет на фонда са по двама представители на Министерство на енергетиката и Министерството на финансите, един представител на Министерство на околната среда и водите и двама представители на производителите на електрическа енергия. Средствата по фонда се разходват за издръжка, свързана с осъществяване на дейността и за компенсиране недостига на средства за покриване на разходите, извършени от обществения доставчик, произтичащи от задълженията му по чл. 93а, определени с решение на комисията, включително за минал регулаторен период.
ДПС предложиха производителите на електрическа енергия да правят вноски във Фонд „Сигурност” в съответствие с вида източник, който използват и инсталираната мощност на енергийните им обекти, което в последствие оттеглиха.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Дончев: Фондовете трябва да функционират през 2016-а 0| 3927 |20.07.2015 . Нинова: Повече яснота за парите на хората в пенсионните фондове 0| 5620 |16.07.2015 . Миков предупреди: Фондът в енергетиката, предлаган от ГЕРБ, ще обслужва частни нужди 0| 4534 |14.07.2015 . Оманският фонд съди България за фалита на КТБ 0| 4507 |08.07.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ