Реклама / Ads
0| 2408 |15.03.2024 НОВИНИ

Шефът на Еврогрупата Паскал Донахю: България може да приеме еврото през 2025 г., нужно е овладяване на инфлацията

.
Председателят на Еврогрупата Паскал Донахю Източник: БГНЕС
"България може да приеме еврото през 2025 г. и работата е насочена към овладяване на инфлацията, което е изключително важно да се свърши през тази година. Правителството на България може да реши дали да поиска допълнителна оценка."
 

Това заяви председателят на Еврогрупата Паскал Донахю на брифинг в Министерския съвет след среща с премиера в оставка акад. Николай Денков, вицепремиера в оставка Мария Габриел и министъра на финансите в оставка Асен Василев.

 

Според договорите на ЕС правителството на България ще вземе решение дали ще поиска допълнителна оценка на икономическите показатели, що се отнася до приемането на еврото, отбеляза Донахю. По думите му за момента цялата енергия трябва да бъде ангажирана и концентрирана върху това България да мине тестовете и това е част от редовната оценка, която ще бъде направена по-късно тази година.





Председателят на Еврогрупата бе категоричен, че за него ключовият въпрос е кога България ще се присъедини, а не дали ще се присъедини към еврозоната. Работата на България в момента се засилва що се отнася до овладяването на инфлацията, очевидно това е най-добрият интерес на хората в страната, смята Донахю. Според него посредством усилията да се редуцира инфлацията, ще дойде моментът за приемане на България в еврозоната.

 

Еврогрупата е неформален орган, създаден през 1997 г., в рамките на който министрите на държавите членки от еврозоната разискват въпроси относно общите отговорности на техните държави във връзка с еврото. Основната задача на Еврогрупата е да осигурява тясна координация на икономическите политики между държавите членки от еврозоната. Друга нейна цел е да насърчава създаването на условия за по-силен икономически растеж, уточниха от правителствената пресслужба.





За визитата на Паскал Донахю съобщиха от Министерството на финансите на 13 март. Председателят на Еврогрупата ще участва в организираната от министерството конференция „Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2447 |15.03.2024 Теодор Славев: Поведението на градската прокурорка прилича на поведение на прокурор в тоталитарна държава . 1| 2513 |15.03.2024 Руският патриарх Кирил само е уведомен за опелото на патриарх Неофит, което не значи покана . 3| 2353 |15.03.2024 Преподавател за изборите в Русия: Путин ще вземе над 70% от вота . 3| 4389 |15.03.2024 Извънреден конгрес на БФС. Боби Михайлов е аут, но кой ще е новият президент? /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads