Реклама / Ads
71| 15485 |20.08.2012 НОВИНИ

Скандал! Националисти срещу оргии и рязане на глави в турски сериал

.
Кадри от скандалния филм
Националисти се готвят за протестни акции срещу турски сериал. През септември ТВ7 ще започне излъчването на грандиозния сериен филм „Великолепният век”, който миналата година предизвика вълнения и остри сблъсъци в самата Турция.
 
Едва не се стигна до гражданска война, а хора, които защитаваха сериала и такива, които го плюеха, влязоха в ръкопашни схватки по улиците на турски градове. Вълненията бяха заради хитовия сериал за Османската империя по времето на управлението на Сюлейман Великолепни и любовта му с украинската робиня Александра. През септември скандалният филм се завърта и у нас.

 

Във филма има брутални картини от турското робство по нашите земи през 16-ти век. Оргии, изнасилвания, кървави касапници и стотици трупове хвърлиха в ужас дори турските зрители, които поначало се гордеят много с историята на империята. Още след първата излъчена серия на продукцията „Великолепният век” населението на цяла Турция се раздели на две. Едни превъзнасяха завоеванията на прадците си, а другите яростно протестираха срещу представянето на султана и войниците му като главорези, които са раздавали правосъдие единствено с ятагана.

В Германия и някои скандинавски страни турски емигранти организираха митинги с настояване телевизиите да спрат излъчването на скандалния сериал. Турски гастарбайтери във Франция обаче гледали сериала чрез сателит и френетично скандирали от балкони и прозорци: „Велика Турция!”.

Действието в сериала „Великолепният век” се развива през 16-ти век, Златния век на Турската империя. В него великият османски предводител Сюлейман Великолепни е представен като сексуален манияк и алкохолик.

Спорът "за" и "против" филма прераснал в масови шествия на поддръжници и противници. Едните, дегизирани с чалми и фесове изпадали в екстаз, крещейки призиви за Велика Турция. Другите целели с камъни рекламните пана и билбордове на сериала. Най-раздразнени са поддръжниците на управляващата ислямистка партия, които съзират в сериала световна конспирация срещу приемането на страната им в Европейския съюз и дискредитиране на мюсюлманската религия пред света. От публикуваните в интернет рекламни спотове на продукцията става ясно, че създателите са заложили най-вече на разгулни сексуални сцени и много кръв.
Още в първата серия свистят ятагани, падат глави, изнасилват се робини… „Филмът ни представя като варвари и срива светските устои на обществото ни, което и без това трудно се отърсва от тъмното си историческо минало”, писа тогава професорът по история Баязид Акман. В сериала има страшно много измислици, които не отговарят на историческата истина, коментира на свой ред и проф. Аднан Баки, директор на фондацията „Сюлейман Великолепни”.
Най- унизени и низвергнати в сериала са българите, които са представени като поробени създания, доведени до животинско оцеляване – насилвани и убивани с повод и без повод от османците.

Скандалната Сибел Кекили

 

Това е вторият гранзиозен скандал с турското кино само за година. Първият избухна покрай турската порно актриса Сибел Кекили, която е германска гражданка. Кекили получи голямата награда за женска роля на фестивала на мюсюлманското кино в град Казан. Висши духовници от Татарстан веднага скочиха срещу присъждането на наградата. Те бяха подкрепени от ислямисти от много страни, които се обединиха около обвиненията, че Кекили е срам и позор за ислямския свят, още повече, че преди време тя критикува крайните ислямисти.

Скандалната актриса участва и в суперуспешния фентъзи сериал "Игра на тронове", който се излъчва по НВО и би всички рекорди по гледаемост.

Красавицата Сибел Кекили, играеща ролята на проститутката Шае и любовница на джуджето Тирион Ланистър, е участвала в поне девет порнофилма, писаха медиите.

В Турция и в други страни бяха сформирани граждански комитети, които трябваше да разкрият „дяволския образ” на актрисата.

Самата Кекили твърди, че не се срамува от миналото си, в което е носила артистичния псевдоним Дилара.

След като разбират за кариерата й на актриса в розови филми, родителите на 31-годишната Кекили прекратяват всякакъв контакт с нея.

Днес Сибел поддържа организация, която се бори с насилието срещу жени в Турция. След думите й, че "насилието е част от ислямската култура", изречени по време на конференция за правата на жените в Берлин, турският консул напуска демонстративно залата.

 

Само преди седмица в България избухна скандал по повод анализ на Комисията за защита от дескриминация, според която в някои учебници не са представени толерантно взаимоотношенията ни с турците от времето на робството. Заговори се за евентуално цензуриране на Ботев, Левски и Вазов, които говорили и писали за издевателства на турци над българи, а всъщност турците били "османлии" и не били поробители, а изпълнявали законни заповеди...

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 9718 |08.07.2012 Скандал! Политици ползвали секс услугите на "Октопода" . 94| 13436 |23.06.2012 Скандал! Кошлуков изгони "адвокат" на помиярите от студиото . 33| 13344 |07.06.2012 Скандал! П. Сертов и М. Червеняков срещу БОР-КОР и Станишев на маса . 14| 13712 |07.05.2012 Скандал! Стоичков: Боби Михайлов хвърли ръкавиците на мача с Швеция за третото място!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads