Реклама / Ads
16| 6127 |20.01.2016 НОВИНИ

Скандал! Ведомството на Москов тотално се оплете за ваксините

.
Петър Москов се оплете
Ведомството на здравния министър Петър Москов тотално се оплете по темата за ваксините. Както Фрог първи от всички съобщи, Върховната административна прокуратура забрани от вчера използването на двете ваксини, внесени от Турция -„Пентаксим “ и „Еувакс “. Причината е, че те не са разрешени за употреба в нашата страна от Изпълнителната агенция по лекарствата.
 

Преди минути зам.-главният прокурор  и шеф на ВАП  Ася Петрова потвърди новината. За скандалните действия на министър Москов Фрог нюз пише от месеци, но правителството, политиците и повечето медии се правеха на ударени. Петрова обясни, че все още продължава проверката, като част от материалите са отделени и дадени на друга прокуратура. Става дума за ВКП, която нищи кой от здравното министерство е виновен за скандалния внос на ваксините.

 

По странно стечение на обстоятелствата точно преди брифинга на прокуратурата,   Изпълнителната агенция по лекарствата, която е подчинена на МЗ,  е изпратила писмо до държавното обвинение, в което се казва, че петвалентната ваксина „Пентаксим “ е идентична с тази, произведена във Франция. Любопитното е, че преди това,  в друго свое писмо ИАЛ уведомява, че четири от съставките на „Пентаксимът", дошъл от Турция, не са разрешени за употреба. Шокиращото е, че въпреки това с него вече са имунизирани хиляди деца. С двете писма ИАЛ  тотално си противоречи. Истината е, че агенцията няма компетенциите да каже дали ваксината „Пентаксим “, произведена във Франция е идентична с тази, дошла от Турция, категорични са експерти в лекарствения бранш. 

 

Това могат да направят само 12 референтни лаборатории в Европа, тъй като разполагат  със специалните  методики за доказване на тази теза. Това на практика означава, че върху ИАЛ  или е упражнен натиск, за да излязат в последния момент с  това становище, или пък самата ИАЛ  пуска завеса върху целият случай, за да не се стигне до истината. Писмото на ИАЛ не отменя разпореждането на ВАП незабавно да се спре употребата на ваксините "Пентаксим" и "Еувакс", категорични са от държавното обвинение.

 

Проблемът с другата ваксина „Еувакс “ остава. Той е свързан с това,  че забранената за използване в цяла Европа ваксина все пак е влязла у нас.  Ася Петрова е категорична, че не може да каже дали ваксините са опасни, защото това не е проверено до този момент. Петрова уточни, че проверката за ваксините е стартирала през октомври, след постъпил сигнал от медия. Фрог нюз е медията, която алармира за ваксините както главния прокурор, така и ДАНС. Към проверката бяха  приобщени и двете части от разследването на журналистката Валя Ахчиева от предаването "Открито". Така материалите освен до ВАП, стигнаха и до ВКП

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5731 |20.01.2016 Скандал! Бутат човекът на Борисов - Д. Узунов за мястото на Соня Найденова във ВСС . 36| 11596 |09.01.2016 Колега министър на Москов разби на пух и прах идеята му за пръстов отпечатък . 40| 20946 |08.01.2016 СКАНДАЛ! Вижте скритото от БНТ разследване за ваксините на Валя Ахчиева . 25| 7114 |08.01.2016 Москов: Въпросът на кого е по-близък Пеевски-на Местан или Доган-няма верен отговор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads