Реклама / Ads
7| 7832 |19.02.2013 НОВИНИ

Скандалът с конско месо не подмина и Нестле

.
Скандалът с конското месо застигна и хранителния гигант Nestlé, пише германският в. „Ханделсблат”. При тестове е била открита конска ДНК в два продукта, месото за които е било предоставено от германска компания, пояснява швейцарската компания в изявление.
 

Продаваните в Италия и Испания видове говежди равиоли Buitoni и тортелини с говеждо месо веднага след това са били доброволно изтеглени от пазара. В останалите части на ЕС това ястие не било предлагано. Няма риск за сигурността и здравето на консуматорите, предаде Ройтерс.

"Днешното изтегляне на някои продукти на Nestlé в няколко европейски страни не оказва влияние върху останалите пазари", заяви групата. Делът на конско месо е бил над един процент, добавя Nestlé. И един произведен във Франция продукт със замразенo месо на Nestlé е бил изтеглен от пазара. Вероятно става дума за готова лазаня, която е предназначена за ресторанти.

Праг от около един процент месо се счита от британския орган за контрол на храните за вероятна измама или груба небрежност. "Ние сме информирали германските органи за това", се казва в изявлението на компанията, която добавя, че са спрени всички доставки на готови ястия, които съдържат говеждо месо, получено от съответните германски доставчици.

Компанията се извинява на своите клиенти и обяви, че като следствие от скандала ще въвежда по-високи стандарти и ще подобри възможността за проследяване на съставките.

Миналия петък на извънредна среща в Брюксел експертите на ЕС взеха решение за незабавното започване на анализ на всички месни продукти, които се предлагат на територията на Евросъюза.

В Германия, България и редица други европейски страни наскоро бяха открити следи от конско месо в милиони готови ястия. В тази страна са били засегнати големите вериги супермаркети като Edeka, Aldi Süd, Kaiser‘s Tengelmann, Lidl и веригата за замразени храни Eismann.

Конското месо бе открито в замразена лазаня, но също и в равиоли, тортелини или консерви с гулаш. След това се оказа, че лазаня с конско е сервирана в училищни столове във Великобритания. Там бяха арестувани и трима месари, които смесвали телешкото с конско месо.

В края на миналата седмица се появиха и съмнения, че в търговска верига в България е продавана лазаня с конско вместо телешко месо. Получен е бил сигнал по европейската система за бърз обмен на информация за продукт, който идва от Франция и е бил произведен в Люксембург.

Веднага са били изпратени проби за ДНК анализ в лаборатория в Германия, които да докажат дали месото е конско. Всички количества - общо 86 килограма, са забранени за продажба, допълни земеделският министър Мирослав Найденов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5712 |20.12.2012 Найденов: В ЕС е забранено инжектиране на месото с хормони . 7| 5151 |01.12.2012 Янев: За социолозите изборите са жътва, а комбайните им - месомелачки . 10| 7179 |30.11.2012 Скандалът с Фонд Научни изследвания стигна до ЕК . 16| 5309 |24.11.2012 Мирослава Тодорова: Скандалът Марковска" не е минал напразно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads