Реклама / Ads
4| 4287 |05.12.2023 НОВИНИ

След пет години: Актуализираха ли се вече плановете за управление на риска от наводнения?

.
Източник: личен архив
След пет години можем да кажем, че имаме актуализирани планове за управление на риска от наводнения (ПУРН) за четирите района за басейново управление. Това заяви Кремена Симеонова, ръководител на проекта „ПУРН – втори цикъл 2022-2027“, по време на конференция в София, на която бяха представени резултатите от дейностите.
 

Тя уточни, че актуализацията е започнала през 2018 г. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Стойността му е малко над 15 млн. лв., от които 13 млн. лв. са по Кохезионния фонд на ЕС, а останалите – национално финансиране. 

 

ПУРН е стратегически документ, който разглежда всички аспекти на управлението на риска от наводнения, като се съсредоточава върху предотвратяването и защитата, обяви експертът. По думите ѝ актуализацията на ПУРН за четирите района на басейново управление, които са Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски, е в съответствие с изискванията на европейската директивата  относно оценката и управлението на риска от наводненията.

 

Симеонова коментира, че заради забавянето Европейската комисия (ЕК) е стартирала наказателни процедури, които на този етап са прекратени. Тя посочи, че се надява Министерският съвет да приеме актуализираните планове до края на годината.

Судипто Саркар, специалист по водите от Световната банка, отбеляза, че сега настъпва моментът, в който тези планове трябва да бъдат изпълнени. 

 

От МОСВ отбелязаха още, че по дейностите са определени 127 района със значителен потенциален риск от наводнения. В рамките на проекта е разработена и въведена в експлоатация Информационна система за управление на риска от наводнения. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4657 |05.12.2023 Премиерът Денков: "Народното събрание да гледа бюджета, не кой директор на болница е сменен". Коментира и "Лукойл" . 2| 4884 |05.12.2023 Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски": Заплащането на преподавателите е унизително ниско . 24| 4199 |05.12.2023 Твърдения за напрежение по върховете на властта в Украйна. Какво се случва? . 14| 5014 |05.12.2023 “Не, няма да приключваме”. Хр. Иванов посочи кога ще видим краен резултат от сглобката. Борисов се включи в ефир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads