Реклама / Ads
18| 5359 |13.05.2014 НОВИНИ

Й. Соколов: Полицията често отказва да си свърши работата

.
Бившият вътрешен министър Йордан Соколов
Винаги може да се увеличи тежестта на едно наказание и да се очаква, че това ще бъде някаква превенция срещу извършването му. Практиката обаче показва, че това не е така. Най-силната превенция е евентуалния престъпник да знае, че наказанието е неизбежно, а не дали ще е 10, 12 или 14 години.
 

Това заяви бившият вътрешен министър Йордан Соколов пред Нова телевизия. Той обърна внимание и на последният трагичен инцидент на пътя, когато 30-годишен мъж без книжка прегази две момчета и избяга с колата от местопроизшествието.

„Слушах колегата прокурор, който вероятно е наблюдаващ на това досъдебно производство. Той каза, че се предвижда за такъв вид престъпление от 3 до 10 години. И правилно, като начало това е основният състав. Но аз смятам, че случаят е особено тежък. Тогава предвиденото наказание е от 5 до 15 години. Би могло да се промени законодателството в тази посока, но много предпазливо и внимателно, защото престъпната самонадеяност е много близка до този умисъл”, обясни юристът Ивета Анадолска.

Защо един човек с 93 криминални регострации и с 12 присъди да не се разглежда като рецидивист. Да се види защо след 12 присъди на такава възраст той е на свобода, запита Йордан Соколов. Бившият вътрешен министър даде за пример Финландия. Там, ако човек бъде хванат да шофира пиян, отива в затвора за 5 години. При повторно нарушение, наказанието е доживотна присъда.

Двамата юристи коментираха и зачестилите обири по малките населени места в Северозападна България.

„Всички тези случаи на надомни кражби, не са кражби, защото освен кражбата, се осъществяват още два престъпни състава – нарушаване неприкосновеността на жилището, което е отделно престъпление и грабеж", обясни Соколов. По думите му, при кражба на движима вещ, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

„Това са едни от най-тежките наказания в нашата страна, но не се прилагат, защото правозащитните и охранителни органи според мен, не знам защо непрекъснато абдикират от своите задължения”, заключи Йордан Соколов и допълни, че често сме свидетели, че „полицията не иска да си свърши работата”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6046 |02.05.2014 Полицията остави да се самоубие заподозрян за смъртта на старица . 9| 5909 |29.04.2014 Кон вместо патрулка за полицията в Златарица . 14| 6939 |25.04.2014 Три организации алармират : BG-полицията връща с бой бежанците . 2| 5271 |14.04.2014 Търново с нов шеф на полицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads