Реклама / Ads
92| 10515 |10.05.2013 НОВИНИ

Социолозите „единодушни” – разлики всЕкакви

.
В последните дни от предизборната кампания, социологическите агенции бомбардират с изследвания, чиято разлика в резултатите варира чувствително.
 

Съотношението между двата основни политически опонента ГЕРБ и БСП е практически изравнено според социолога Кольо Колев от агенция "Медиана", който цитира проучване на агенцията, изготвено по поръчка на "Труд" между 6 и 8 май.

Според него, ако изборите са днес, ГЕРБ получава 32% от гласовете в урните, "Коалиция за България" - 31,5 на сто, ДПС - 11,6%, "Атака" - 8 на сто. Партията на Меглена Кунева е на границата на влизането в парламента с 4% от гласовете. Прогнозите са при 3,3 млн. гласували.

"На практика ГЕРБ може "да бие" БСП с 2-3%, но това далеч няма да е достатъчно, за да може да мисли за съставяне на правителство. БСП е приблизително в същото положение - може да изпревари ГЕРБ с 2-3%, но с тази минимална разлика също ще е много трудно да състави кабинет", коментира Кольо Колев.

Според проучване на "Галъп", поръчано от вестник "Преса", разликата в електоралната подкрепа за водещите политически партии ГЕРБ и БСП вече е под половин процент.

Ако изборите бяха днес, партията на Бойко Борисов биха подкрепили 24% от избирателите, за социалистите биха гласували 23,6%. За ДПС биха гласували 7,1% от пълнолетните граждани, за "Движение България на гражданите" - 3,7 на сто, за "Атака" - 3,6%. РЗС и НФСБ имат по 1,6%, ДСБ - 1,4%. 30,9% са заявили, че няма да гласуват. Изследването е реализирано между 23 април и 1 май.

Според резултати от проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) ГЕРБ получава 34 %, БСП - 25 %, ДПС - 13 %, „Атака" - 9 %. За други партии извън споменатите четири, към момента ще гласуват общо 19%.

4 от тези други партии имат шансове да преминат изборната бариера от 4% от действителните гласове, според последното проучване на НЦИОМ. Това са НФСБ, РЗС, ДСБ, ДБГ. Последователността, в която са изброени тези партии е произволна, тъй като разликите между тях са много малки и споменаването на техните дялове би било некоректно.

Интерес в последните дни на кампанията предизвикват коалиция „Център - Свобода и Достойнство" (Христина Христова и Касим Дал), както и Глас Народен на Светльо Витков.

Броят на формациите в бъдещия парламент остава до деня на вота голямата неизвестна, предупреждават от НЦИОМ. В състава на следващото Народно събрание могат да влязат между 4 и 7 партии. Делът на посочващите, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, в настоящото изследване възлиза на 55%.

Резултатите от настоящото проучване на НЦИОМ, приключило четири дни преди вота на 12 май, са такива, че не дават възможност да се направи категорична прогноза за развоя на изборната надпревара, заключват от НЦИОМ.

Двубоят между Бойко Борисов и Сергей Станишев върви към реми, сочат последните социологически проучвания на "Сова Харис", Центъра за анализи и маркетинг и "Алфа Рисърч". Изследване на "Сова Харис", поръчано от ТВ7, отчита половин процент преднина на ГЕРБ пред БСП - 20,9 на 20,4%. Ситуацията е непредвидима - разликата между двете партии е в рамките на стохастичната (случайната) грешка, коментира социологът Васил Тончев.

Проучване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ), направено за собствена сметка, пък показва, че ГЕРБ води с 2,4 процента пред Социалистическата партия - 21,3 на 18,9%. "Не е изключено БСП да изпревари ГЕРБ, но съществува вероятност партията на Борисов да увеличи преднината си. Немалка част от хората ще решат за кого да гласуват в самия изборен ден", заяви директорът на ЦАМ Юлий Павлов.

"Алфа Рисърч" също отбелязва свиване на дистанцията между две най-големи партии на 5 пункта - 33 на 28 процента.

Юрий Асланов, агенция АФИС коментира пред Стандарт, че прогнозата може да се сведе само до доверителни интервали. Динамиката продължава и през последните два дни. Налице е и огромен скрит вот. Прогнозирам малко по-ниска избирателна активност от парламентарните избори 2009 година. За ГЕРБ - 29.32 %, за БСП -29.32%. ДПС - между 9 и 11 процента, "Атака" - 8-10 %, а "Движение България на гражданите" - 3-4 процента. За РЗС прогнозирам около 5-6 процента. ДСБ и НФСБ - 3-4 процента. Над 1 процент, но под 4-процентовата бариера са останалите партии.

Мира Радева, МБМД коментира, че прогнозата й се базира на две социологически проучвания - едното, правено по време на празниците от 30 до 5 май, а другото - след това. Големите политически противопоставяния в предизборната кампания, кризисната ситуация в страната и въобще силният акцент върху политиката ще доведат до по-висока политическа активност, което пък означава, че повече малки партии имат шанс да минат 4%-ната бариера. Все пак очакваме активността да е като тази в предишните парламентарни избори през 2009 г. - около 4 млн. избиратели. Което означава, че за да се премине 4%-ната бариера са необходими над 160 хил. избиратели. Участието на "Движение България на гражданите" все още е под въпрос.

Цветозар Томов oт Скала отказа да даде прогноза какви ще са резултатите от 12 май, защото според последните данни разликата между ГЕРБ и БСП е толкова малка, че е от порядъка на статистическата грешка. Освен това 4 партии са много близо до 4%-ната бариера и не може да се прогнозира кой ще я прехвърли.

Поне 500 хиляди българи все още не знаят дали ще гласуват. Така че изборните резултати зависят от тяхното поведение, коментира Томов, цитиран от Стандарт. Ситуацията е уникална, никога не е била толкова неясна. Каквото и да кажем сега, ще бъде живо врачуване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5361 |08.05.2013 Троянов: Възможни са разлики между данните на ЦИК и паралелното прербояване . 15| 6099 |01.05.2013 Социолозите си признаха: Либерален Алианс на Марешки е парламентарна сила . 5| 5923 |20.04.2013 Яне Янев: Социолозите да мълчат и да не се маскарят . 21| 5713 |11.04.2013 Я. Янев: Социолозите се карат като цигани при изневяра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads