Реклама / Ads
0| 2530 |31.03.2024 НОВИНИ

Сражения в Газа на фона на възобновяването на преговорите за примирие

.
Снимката е илюстративна
В неделя, когато Египет прие израелска делегация за нов кръг от преговори в опит да постигне примирие с управляващите Хамас в Газа, израелските удари в Газа продължават, предаде "Ройтерс".
 

Израелските военни съобщиха, че са убили високопоставен боец на "Ислямски джихад" при удар по команден център в двора на болница "Ал-Акса" в централната част на Газа. Не се споменава името или ранга му.






"Командният център и терористите бяха ударени точно", заявиха военните, като добавиха, че целта е била да се сведат до минимум "щетите за незасегнатите цивилни в района на болницата". "Сградата на болница "Ал-Акса" не е повредена и функционирането ѝ не е засегнато".


Нямаше незабавен коментар от "Ислямски джихад", войнстваща групировка и съюзник на "Хамас".


Палестински здравни служители и медии на "Хамас" заявиха, че ударът е засегнал няколко палатки в болницата "Ал-Акса", при което са загинали четирима души и са били ранени няколко, включително петима журналисти.

По данни на здравните власти от 7 октомври насам при военната офанзива на Израел в Газа са загинали повече от 32 000 палестинци.


Войната избухна, след като бойци на Хамас пробиха границата и вилняха в общини в южната част на Израел, убивайки 1200 души и отвличайки 253 заложници, според израелските данни.


Двете страни ускориха преговорите, водени с посредничеството на Катар и Египет, за шестседмично спиране на израелската офанзива в замяна на предложението за освобождаване на 40 от 130-те заложници, които все още се държат от бойците на Хамас в Газа след нападението им срещу Южен Израел на 7 октомври.







Хамас твърди, че всяко споразумение трябва да осигури прекратяване на сраженията и изтегляне на израелските сили. Израел изключва това, като заявява, че в крайна сметка ще възобнови усилията си за разрушаване на управленския и военния потенциал на Хамас.


В неделя представител на Хамас заяви пред Ройтерс, че Хамас няма да присъства на преговорите в Кайро, тъй като очаква да чуе от посредниците дали има ново израелско предложение.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2560 |31.03.2024 Зеленски припомни Буча: Светът никога не забравя цената на тази битка и злото, което спираме тук! /видео/ . 1| 3546 |31.03.2024 Алберт Попов спечели гигантския слалом в Банско . 7| 3485 |31.03.2024 Тодор Тагарев: Кремълската пропаганда - тези хиляди статии в стотици сайтове, става с много пари . 12| 3984 |31.03.2024 Асен Василев: Научна фантастика е да остана в служебен кабинет. Догодина можем да сме в еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads