Реклама / Ads
6| 4996 |11.02.2014 НОВИНИ

ССБ две седмици ще търси главен инспектор

.
Съюзът на съдиите в България (ССБ) откри в понеделник процедура за номиниране на своя кандидат за главен съдебен инспектор. Всеки желаещ, който има идея кой съдия е подходящ да оглави Инспектората към Висшия съдебен съвет, може да предложи кандидатури за главен съдебен инспектор до 21 февруари.
 

От ССБ вчера обявиха сроковете и профила, който трябва да покриват кандидатите за ключовия пост. Макар че всеки има право да дава идеи, номинираните в процедурата може да са единствено съдии.

По закон право да издигат кандидатури пред парламента, който прави избора на главен инспектор, имат народните представители. От тях зависи дали ще припознаят номинацията на съдиите.

От ГЕРБ вече обявиха, че биха подкрепили посоченият от ССБ кандидат.

Номинациите ще се събират по имейла, по пощата и по телефона. Имената на кандидатите, които дадат съгласие да участват в обсъждането, ще бъдат обявени на 24 февруари, предаде „Сега”. След това до 9 март през сайта на ССБ всеки ще може да прави коментари и да задава въпроси на издигнатите през сайта на съдийския съюз. Отговорите също ще се появят онлайн.

През това време ССБ ще направи и своя вътрешна проверка на кандидатите. На 11 март кандидатурите ще бъдат обсъдени с останалите професионални организации и с неправителствения сектор. Накрая от ССБ ще обяви на кои номинирани гласува доверие.

Според профила на главен съдебен инспектор, нарисуван от ССБ, се вижда, че ще се търси действащ съдия с несъмнена нравственост, с признат от юридическата гилдия и обществото висок професионален авторитет, с реформаторска нагласа и доказана способност да поддържа честна и открита позиция по значимите за съдебната власт проблеми, с утвърдени делови качества и работоспособност.

Кандидатът трябва също да е с изявена дейност, допринесла за въвеждането и/или утвърждаването на добри практики в съдийската работа, с доказана инициативност, отлични умения за работа в екип. За да покриват изискванията на съюза, номинираните трябва да имат визия за бъдещата дейност на инспектората и капацитет да преодолее слабостите му.

ССБ ще застане зад кандидат, който няма прояви на политическа обвързаност и не членува в тайни или неформални общности, тъй като това би го поставило в нелегитимна зависимост.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5227 |04.02.2014 Борисов: ГЕРБ ще подкрепи кандидатурата за главен съдебен инспектор на ССБ . 9| 5041 |03.02.2014 Съюзът на съдиите ще търси главен инспектор . 4| 5907 |29.01.2014 НС прекрати процедурата за избор на главен инспектор в Инспектората към ВСС . 35| 5295 |29.01.2014 Манолова, притеснена: Кой ще се подложи на жестоко състезание за главен съдебен инспектор?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads